Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλόννησος: Το σκάφος των Sea Shepherd φροντίζει για την προστασία των Μονάχους – Μονάχους

Η Μεσογειακή φώκια, η οποία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε κρίσιμα απειλούμενο είδος, έχει πλέον χαρακτηριστεί ως απειλούμενο είδος και σχεδόν ο μισός εναπομείνας πληθυσμός της βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα.

Το νησί Πιπέρι, στο Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου, αποτελεί τον πυρήνα του Θαλάσσιου Πάρκου, και μία από τις ελάχιστές ”No take” zones στην Ελλάδα, όπου απαγορεύεται η διέλευση αλλά και η προσέγγιση σε ακτίνα τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές του.


Η ΕΡΤ συνάντησε στην Αλόννησο την Βάλια Στεφανουδάκη, Διευθύντρια των Sea Sherherd Ελλάδας, η οποία μας μίλησε για την  εκστρατεία στην Ελλάδα, που στόχο έχει να βοηθήσει τις τοπικές αρχές (θεσμικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις ) στην προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και χρόνια για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus, στη μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Μεσογείου, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου στις Βόρειες Σποράδες.

Οι Sea Shepherd Global θα παρακολουθούν την περιοχή για όλες τις απειλές που υπάρχουν, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παράνομη αλιεία (κυρίως με ψαροντούφεκο), την πλεύση σκαφών σε απαγορευμένα σημεία της περιοχής (με δραστηριότητες που προκαλούν διαταραχή των οικοσυστημάτων) και την υποβάθμιση του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία. Για αυτό τον σκοπό, θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σποράδων, τις Λιμενικές αρχές και άλλους τοπικούς παράγοντες και οργανώσεις.

Το σκάφος Emanuel Bronner που θα περιπολεί, έγινε δωρεά στους Sea Shepherd Global από την Dr. Bronner το 2017, και έχει χρησιμοποιηθεί από τους Sea Shepherd Γερμανίας σε εκστρατείες στη Βαλτική Θάλασσα. Η πιο επιτυχημένη του χρονιά ήταν το 2021, όταν πάνω από 400 θαλάσσια ζώα απελευθερώθηκαν από παράνομο αλιευτικό εξοπλισμό.
Η εκστρατεία Monachus Defense Campaign στην Αλόννησο χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από την Dr.Bronner και δωρεές ιδιωτών.
Οι Sea Shepherd χρηματοδοτούνται από δωρεές ιδιωτικών φορέων, των οποίων η υποστήριξη κρατά τα πλοία τους σε συνεχή δράση στην θάλασσα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More