Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβολή εκδίκασης μήνυσης ΑΓΕΤ κατά πολιτών για τις 23 Νοεμβρίου 2022

Αναβλήθηκε για τις 23 Νοεμβρίου η δίκη των τριών Βολιωτών, μετά από μήνυση της ΑΓΕΤ, για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», επειδή προσπάθησαν να σταματήσουν το πλοίο «FIONA», που ξεφόρτωνε ύποπτο υλικό για καύση από την ΑΓΕΤ.

Την αναβολή ζήτησε η εταιρεία επειδή ο δικηγόρος της νοσεί με κορονοϊό. Είναι η δεύτερη μεγάλη αναβολή που δίνεται για τη συγκεκριμένη δίκη.

Τον Ιούλιο του 2019, το καράβι FIONA ξεφόρτωνε για καύση στην ΑΓΕΤ Βόλου ύποπτης ποιότητας RDF, έχοντας παραποιήσει τα στοιχεία της πορείας του καθώς δεν ερχόταν από την Ιταλία αλλά από λιμάνι της Βόρειας Αφρικής, γνωστό για την μεταφόρτωση τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων όπως ανέφερε τότε η “Επιτροπή Πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων”.

Οι τρεις πολίτες Φαίη Τζανετουλάκου, Στέλιος Λημνιός και Γιώργος Λέτσιος που ήταν μεταξύ των πολιτών που διαμαρτύρονταν έξω από το λιμάνι της ΑΓΕΤ, ανέβηκαν στην περίφραξη του εργοστασίου και κρέμασαν ένα πανό, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξουν την παραβατικότητα του εργοστασίου, μήπως θορυβηθούν και οι αντιδράσουν οι φορείς της πόλης και της Περιφέρειας. Η εταιρεία υπέβαλλε μήνυση εναντίον τους για διατάραξη της οικιακής ειρήνης.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΝΔΟΙΚο επισημαίνει, ότι στηρίζει τους τρεις διωκόμενους και  τονίζει ότι η πολυεθνική «ΑΓΕΤ-Lafarge-Holcim», “με εργοστάσιο μέσα στην πόλη του Βόλου, χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε φθορά στις εγκαταστάσεις της, μήνυσε τους πολίτες για να συνεχίσει να καίει σκουπίδια που εκλύουν καρκινογόνες ουσίες. Σκουπίδια που κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να έρθουν από την Ιταλία και με την ανοχή και εύνοια του Δήμου Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Κυβέρνησης, να καίγονται στο Βόλο. Γιατί άραγε ταξιδεύουν τόσο μακριά και δεν καίγονται στην Ιταλία; Μήπως γιατί οι κυβερνώντες θεωρούν πως κυβερνούν μια τριτοκοσμική χώρα”.

Ο πρώην Πρύτανης, Κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Νικόλαος Μαρκάτος, στηρίζει τους πολίτες εξηγώντας τις επιπτώσεις από την καύση απορριμμάτων, καθώς εκείνος και η ομάδα του εκπόνησαν έρευνα για τις επιπτώσεις της καύσης του RDF από την τσιμεντοβιομηχανία, έπειτα από παραγγελία του σωματείου των εργαζομένων της εταιρείας στο Μυλάκι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More