Ανιχνεύθηκε ιός πολιομυελίτιδας σε δείγματα λυμάτων στο Λονδίνο

Ένας τύπος ιού πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλια ανιχνεύθηκε σε δείγματα λυμάτων του Λονδίνου, δήλωσαν την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και βρετανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινες περιπτώσεις πολιομυελίτιδας στη Βρετανία, όπου η ασθένεια εξαλείφθηκε πλήρως πριν από δύο δεκαετίες.

Ο ΠΟΥ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «ο ιός της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από το εμβόλιο τύπου 2 (VDPV2)» βρέθηκε σε περιβαλλοντικά δείγματα στη βρετανική πρωτεύουσα. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ιός έχει απομονωθεί μόνο από περιβαλλοντικά δείγματα», ανέφερε και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε μορφή ιού πολιομυελίτιδας οπουδήποτε είναι απειλή για τα παιδιά».

Μια τεράστια παγκόσμια προσπάθεια έχει κατορθώσει τις τελευταίες δεκαετίες να οδηγήσει στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, μιας δυνητικά θανατηφόρας ιογενούς ασθένειας που επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών. Τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 99% από το 1988, όταν η πολιομυελίτιδα ήταν ενδημική σε 125 χώρες και καταγράφηκαν 350.000 περιπτώσεις παγκοσμίως.

Η σοβαρή ​​εκδοχή του ιού υπάρχει τώρα μόνο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά ένας τύπος εμβολίου που περιέχει μικρές ποσότητες εξασθενημένης αλλά ζωντανής πολιομυελίτιδας εξακολουθεί να προκαλεί περιστασιακά κρούσματα.

Πηγή: afp

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy