Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν – Μελανσόν

Μάχη για την πρώτη θέση δίνουν οι παρατάξεις του Εμανουέλ Μακρόν και του Ζαν Λικ Μελανσόν  που εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ίδιο ποσοστό 25,2% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με exit poll για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού France2.

Στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 18,9%, ενώ την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%. Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, σε έδρες η παράταξη Μακρόν εμφανίζεται πρώτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα έχει την πλειοψηφία.

Νωρίτερα, άλλο exit poll έδειξε να προγείται οριακά ο αριστερός συνασπισμός του Ζαν Λικ Μελανσόν με ποσοστό 26,20%, έναντι του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν που συγκεντρώνει 25,80%, ενώ 19,10% αποσπά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, οι Ρεπουμπλικάνοι 11,10% και τα υπόλοιπα κόμματα ποσοστό κάτω του 5%.

Κέρδισε την προεδρία, θα κερδίσει και την νομοθετική εξουσία; Αυτό είναι το στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας που άρχισαν την Κυριακή. Στις προηγούμενες εκλογές – πριν πέντε χρόνια – το κόμμα του Μακρόν επικράτησε θριαμβευτικά. Σήμερα όμως υπάρχει ένας αριστερός συνασπισμός του Ζαν Λικ Μελανσόν που απειλεί να του πάρει έδρες και μια μεγάλη αποχή που μπερδεύει τις προβλέψεις.

Με φόντο την ακρίβεια και την ανεργία, καθώς και το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες. Αυτή τη φορά ψηφίζουν για τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου.

Προηγήθηκε μία άτονη και απαθής προεκλογική περίοδος με τις δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ στην αποχή των ψηφοφόρων.

Δύο σχεδόν μήνες από την επανεκλογή του, ο πρόεδρος Μακρόν, κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να μην καταφέρει να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας.

Ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Γάλλου Προέδρου. Η εκλογικός συνασπισμός που έχει συγκροτήσει με τα κόμματα της Αριστεράς, τους Κομμουνιστές, τους Οικολόγους-Πράσινους και τους Σοσιαλιστές βρίσκεται σε ανοδική πορεία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Και οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής από τον πρώτο γύρο σε κάποια από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες, θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Ανταπόκριση από το Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Επιμέλεια: Άγης Μενούτης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More