Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιτήδειοι “μάζεψαν” όλη την παραγωγή ροδάκινων από χωράφι στον Τύρναβο – Χιλιάδες ευρώ η ζημιά

Δεν πίστευε στα μάτια του ο Θέμης Σαμαρτζής, αγρότης από τον Τύρναβο, όταν το πρωί πήγε στο χωράφι του και διαπίστωσε, πως όλη η σοδειά ροδάκινων είχε κάνει φτερά.

Οι δράστες της κλοπής έδρασαν κατά τις βραδινές ώρες και με απίστευτη ταχύτητα. Ο κ. Σαμαρτζής βρισκόταν στο χωράφι μέχρι τις 9 περίπου το βράδυ της Δευτέρας κάνοντας τις τελευταίες ετοιμασίες για τη σημερινή συγκομιδή. Σήμερα το πρωί και ενώ έφτασε μαζί με εργάτες στο χωράφι διαπίστωσε, πως στα δέντρα δεν υπήρχαν παρά μόνο ελάχιστοι καρποί.

Μη μπορώντας να πιστέψει το κακό που τον είχε βρει, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και γεωπόνοι επισκέφθηκαν το χωράφι, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον Τύρναβο, και διαπίστωσαν, πως οι ποσότητα των φρούτων που είχε “συγκομιστεί” πλησιάζει, ίσως και να ξεπερνά τους 10 τόνους, ζημιά που μεταφράζεται σε χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Σαμαρτζής Δ/ντης της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Τυρνάβου, επιμελούνταν τις καλλιέργειες που διατηρούσε ο πατέρας του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν λίγους μήνες συνεχίζοντας τις φροντίδες, που απαιτούνταν στις δενδροκαλλιέργειες.

Οι δράστες ενήργησαν συντονισμένα και με πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έδρασαν με αγροτικά αυτοκίνητα ώστε να να μπορούν να κινηθούν ανάμεσα στα δέντρα και ικανό αριθμό ατόμων, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα στο μάζεμα της παραγωγής. Επέλεξαν μάλιστα νύχτα με φεγγάρι για να έχουν τον απαραίτητο φωτισμό για να ολοκληρώσουν το “έργο” τους. Από τις γρήγορες κινήσεις τους οι δράστες προκάλεσαν ζημιές στα δέντρα και στο αρδευτικό σύστημα.

Να σημειωθεί, πως δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοιο περιστατικό καταγράφεται στην περιοχή του Τυρνάβου. Και στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί κλοπές καλλιεργειών λίγο πριν τη συγκομιδή τους δίχως ωστόσο οι αρχές να έχουν καταφέρει να επιτύχουν την εξιχνίασή τους. Επίσης οι ζημιές από ανάλογες κλοπές είναι μεγάλες, καθώς οι αγρότες δεν χάνουν μόνο την παραγωγή τους αλλά σε αυτές προστίθενται και τα έξοδα, που απαιτήθηκαν για την καλλιέργεια τους και την φροντίδα τους, ενώ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για περιπτώσεις κλοπής από το χωράφι.

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More