Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Η Ιστορία ενός Αιχμαλώτου ή πώς πέρασα τα σύνορα»

Τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Η Ιστορία ενός Αιχμαλώτου ή πως πέρασα τα σύνορα», παρουσιάζει την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Αυγούστου η ομάδα Hippo Theatre Group στο Ζιντζιρλί Τζαμί Σερρών.

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές: «Η θεατρική διασκευή βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Δούκα και ενσωματώνει συμμετοχικές δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Η υπόθεση του πρωτότυπου κειμένου αφορά στις περιπέτειες ενός Έλληνα που συνελήφθη από τους Τούρκους κατά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Η απόδραση και ο αγώνας του για επιβίωση μέχρι τη διάσωσή του. Το μυθιστόρημα είναι αφιερωμένο “στα κοινά μαρτύρια των λαών” και έχει διεθνιστικό χαρακτήρα.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, στην παράσταση εισχωρούν τα διαδραστικά σημεία, τα οποία με όχημα το Εκπαιδευτικό Δράμα αποσκοπούν στην περαιτέρω διερεύνηση του θεματικού πυρήνα του.

Σκοπός της παράστασης είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της ευαισθητοποίησης των παιδιών σε ανάλογα ζητήματα.

Το κείμενο του Δούκα αξιοποιείται ως καμβάς για τη δημιουργία μιας ιστορίας, η οποία «χτίζεται» σιγά σιγά με τη συνδρομή των παιδιών.

Οι ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία χρησιμοποιώντας τεχνικές του σωματικού θεάτρου, με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, τον χορό και την φωνή.

Κατά τη διάρκεια της θεατρικής/εκπαιδευτικής διαδικασίας δίνεται έμφαση σε αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, ο σεβασμός και αγάπη για τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, η αποδοχή και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η Υπόθεση

Ο κεντρικός ήρωας για να πετύχει τον στόχο του, που είναι κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή του, αναγκάζεται να μεταμφιεστεί και να αλλάξει ταυτότητα.

Έτσι περνάει μεγάλο χρονικό διάστημα κρύβοντας τον αληθινό του εαυτό, τη γλώσσα του, το ποιος πραγματικά είναι, γιατί αλλιώς κινδυνεύει η ζωή του.

Θεματικός πυρήνας του κειμένου είναι η εφευρετικότητα του ανθρώπου και η διατήρηση της αξιοπρέπειάς του μέσα από την φρικαλεότητα του πολέμου και την πικρία του ξεριζωμού.

Οι αναγωγές και οι συγκρίσεις με τα προσφυγικά κύματα που συγκλονίζουν το σύγχρονο κόσμο είναι προφανείς.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια παράστασης: 60΄

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Στρατής Δούκας
Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίσσυ Ιγνατίδου
Σύμβουλος Δραματουργίας: Ιωάννα Λιούτσια
Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων: Καλλιόπη Φύκαρη
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μουσική – Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος
Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη
Οργάνωση Παραγωγής: Αλέξανδρος Ράπτης
Αφίσα: Χρυσούλα Κοροβέση
Βίντεο – Φωτογραφίες: Δώρα Καλακίδου
Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Μαρίνος Ορφανός
Ελένη Παπαϊωάννου
Κωνσταντίνος Παράσης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More