Η παραίτηση Τζόνσον «απογείωσε» τη λίρα

Η βρετανική λίρα ενισχύθηκε και οι αγορές στη Βρετανία σημείωσαν άνοδο μετά τη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Βρετανίας την Πέμπτη, αναφέρουν οι New York Times.

Οι επενδυτές δήλωσαν ότι η είδηση μπορεί να σημάνει μια ανακούφιση για τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία έχουν πληγεί από τον υψηλό πληθωρισμό, την αδύναμη οικονομία και την πολιτική αβεβαιότητα.

Αγγλία: Ετικέτες ασφαλείας σε είδη τροφίμων λόγω αυξημένου αριθμού περιστατικών κλοπής

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο έως και τα 1,20 δολάρια το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100, ο οποίος επίσης ξεκίνησε την ημέρα με κέρδη, αρχικά υποχώρησε όταν κυκλοφόρησε η είδηση της παραίτησης, αλλά αργότερα ανέκτησε έδαφος, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1% μετά την ομιλία Τζόνσον. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο, σχεδόν 1,5%.

Οι επικρατέστεροι αντικαταστάτες του Μπόρις Τζόνσον

Οι οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας είναι ζοφερές, αποτελώντας μεγάλη πρόκληση για τον διάδοχο του κ. Τζόνσον. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τη χειρότερη συμπίεση των εισοδημάτων εδώ και πολλές γενιές.

Οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να προσλάβουν εργαζόμενους, καθώς το Brexit και η πανδημία έχουν μειώσει τη «δεξαμενή» των διαθέσιμων εργαζομένων. Καθώς οι μισθοί υπολείπονται κατά πολύ του πληθωρισμού, οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει απεργίες που προετοιμάζουν τη Βρετανία για ένα καλοκαίρι εργατικών αναταραχών.

Η άνοδος και το άδοξο τέλος του «επαναστάτη» Μπόρις Τζόνσον

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy