Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομισιόν: Δεν σχολιάζει την παραίτηση Τζόνσον – Λέει ότι η στάση της στο αδιέξοδο για τη Β. Ιρλανδία μετά το Brexit δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε την Πέμπτη να σχολιάσει σχετικά με την αναμενόμενη παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία των Συντηρητικών, σημειώνοντας ότι η στάση της όσον αφορά το αδιέξοδο για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία.

“Όσον αφορά τα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο (…) δεν έχουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο για δημοκρατικές διαδικασίες σε τρίτες χώρες”, δήλωσε εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Άλλος εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το Brexit που συνήφθη ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ.

“Από την πλευρά μας, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το πρωτόκολλο ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία”, σημείωσε.

“Η θέση μας είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου”, συνέχισε.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει προτείνει νομοθεσία που θα επιτρέπει στη Βρετανία να καταργήσει κάποιους από τους κανόνες που διέπουν το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit και η οποία έλαβε μια πρώτη έγκριση από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΕ δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο επεδίωξαν να αποτρέψουν την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την χώρα μέλος της ΕΕ Ιρλανδία, διατηρώντας την βρετανική επαρχία εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τα αγαθά.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More