Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Παπαγεωργίου: Αυξήσεις στα καύσιμα για τρίτη συνεχή εβδομάδα (video)

Στις επιπτώσεις που έχει φέρει στην αγορά των υγρών καυσίμων και συνολικά σε επιχειρήσεις και πολίτες η συνεχής αύξηση της τιμής τους, αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος των Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, μετά από δύο εβδομάδες συνεχούς αύξησης στις τιμές των προϊόντων, των υγρών καυσίμων, μπαίνουμε σε μία τρίτη εβδομάδα η οποία θα ξεκινήσει και αυτή με αύξηση. Σήμερα τα διυλιστήρια δεν ανεβάζουν τιμές, οι τιμές είναι σταθερές από το Σάββατο, από αύριο όμως περιμένουμε μία νέα αύξηση.

Η συγκυρία είναι τέτοια, είμαστε μέσα στο μάτι του κυκλώνα και εμείς πια οι πρατηριούχοι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, δεν ξέρουμε την επόμενη ημέρα τι θα αγοράσουμε, περιμένουμε να δούμε το τιμολόγιο για να φτιάξουμε τις τιμές στις ταμπέλες και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που επιβάλλει το πλαφόν, το οποίο μας έχει φέρει σε ακόμα δυσχερέστερη θέση, γιατί έχει μειωθεί πάρα πολύ, έχει συρρικνωθεί το κέρδος μας.

Αυτό το πράγμα δεν έχει προηγούμενο, όποιος πόλεμος και αν έχει γίνει και σε οποιοδήποτε βαθμό και ένταση, δεν είχε παρουσιαστεί ξανά αυτό το φαινόμενο, παρατεταμένη περίοδος αύξησης, εδώ δεν γνωρίζουν οι υπουργοί των χωρών που παράγουν το πετρέλαιο ποιες θα είναι οι τιμές».

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι: «Να αναλογιστεί κάποιος ότι όσο ανεβαίνει η τιμή, τόσο περισσότερο ανεβαίνει και ο φόρος, η εισπραξιμότητα του κράτους από το ΦΠΑ, άρα εκεί πρέπει να έρθει η παρέμβαση, τουλάχιστον στο επίπεδο που μπορεί.

Δεν έχει μεγάλα περιθώρια, αλλά όταν η τιμή του προϊόντος, του διυλισμένου, είναι στο 1,20 και η τιμή που πωλείται στα πρατήρια είναι στα 2,5 ευρώ, αναλογιζόμαστε για να βγάλουμε το κέρδος των 10 λεπτών – ένα μηδαμινό κέρδος- που κερδίζουν όλες οι αλυσίδες της αγοράς, από εκεί και πέρα το άλλο 1,20 είναι φόροι.

Συνομιλώντας με άλλους πρατηριούχους σε άλλες περιοχές, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς εδώ (Νίκαια – Κορυδαλλός), εδώ ο μέσος οικογενειακός προϋπολογισμός, είναι ενός εισοδήματος ιδιωτικού υπαλλήλου, τα χρήματα που περισσεύουν για καύσιμα, είναι πάρα πολύ λίγα. Ο κόσμος μετακινείται πια μόνο για να πάει στη δουλειά του.

Σας λέω χαρακτηριστικά ότι ένας μέσος όρος που συναλλασσόμαστε, είναι 10 με 15 ευρώ και έρχεται και ο Αύγουστος, που είναι ο μήνας των διακοπών. Πραγματικά αναρωτιέμαι πως θα πάμε διακοπές, όλος ο κόσμος, βάζω και τους επαγγελματίες του κλάδου μου μέσα, γιατί και εμάς το ενεργειακό κόστος έχει επιβαρύνει πάρα πολύ το λειτουργικό.

Οι επαγγελματίες είναι σε αγανάκτηση, ακόμα και η ακτοπλοΐα, δεν μπορούν να αντέξουν άλλο το υπέρβαρο αυτό κόστος στις πλάτες τους, δεν μπορεί μία μικρή επιχείριση, μία πολύ μικρή επιχείρηση, που απασχολεί ένα, δύο, πέντε άτομα να αντέξει όλο αυτό το βάρος. Άρα αναγκαστικά, παρ΄ όλες τις πιέσεις της κυβέρνησης θα μετακυλιστεί».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More