Ουκρανία: Στα όρια της Λισιτσάνσκ οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής μετά από 4 μήνες πολέμου

Παρά την απώθηση τους, όπως ανέφερε το Κίεβο, τα ρωσικά στρατευμένα είναι στα όρια της πόλης Λισιτσάνσκ, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολής Ουκρανίας. Καθώς ο πόλεμος συμπληρώνει τέσσερις μήνες σήμερα, η Μόσχα προελαύνει, αργά αλλά σταθερά, στην περιοχή αυτή.

Οι Ουκρανοί στρατηγοί εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κινητοποιούν πλέον εφεδρείες για να συνεχίσουν την επίθεση και αναφέρονται σε αναγκαστική υποχώρηση των Ρώσων μετά την αναχαίτηση τους από τις ουκρανικές δυνάμεις που κατάφεραν απώλειες  στον εχθρό.

Ακόμη μία Ρωσική επίθεση κοντά στην κοινότητα Μπορίβσκε, ανατολικά του ποταμού Ντονέτς, επίσης απωθήθηκε, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Πρόκειται για τον ποταμό που χωρίζει τη Λισιτσάνσκ από τη δίδυμη πόλη Σεβεροντονιέτσκ.

Η απώλεια των δύο πόλεων θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την ουκρανική πλευρά στις εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας..

Νωρίτερα χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν στα χωριά Ζολότε και Χίρσκε, νότια της Λισιτσάνσκ. Στην κατεύθυνση της Σεβεροντονιέτσκ «ο εχθρός κατέλαβε τις κοινότητες Λοσκουτίβκα και Ράι-Ολεξάντριβκα», ανέφερε μέσω Facebook.

Οι ουκρανικές μονάδες έχουν μια σήραγγα πλάτους 4 χιλιομέτρων για να αποσυρθούν από τον καταυλισμό των εργαζομένων σε ορυχεία στο Ζολότε. Ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν «πιθανόν για να αποφύγουν την περικύκλωση», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

Άλλες πληροφορίες προερχόμενες από  φιλορώσους αυτονομιστές, αναφέρουν ότι  το χωριό ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τον Ραντιόν Μιρόσνικ, εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη αποκόψει τον τελευταίο οδικό άξονα από τη Λισιτσάνσκ προς δυσμάς και τουλάχιστον 5.000 ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν πλέον περικυκλωθεί.

Σφοδρές μάχες μαίνονται νότια της Σεβεροντονιέτσκ, που έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος της καταληφθεί από τους Ρώσους.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων οφείλεται «στην πρόσφατη ενίσχυση των μονάδων τους» και στη «συγκέντρωση πυρός». Και χαρακτηρίζει ως πολύ πιθανή την προέλαση τους πάνω από 5 χιλιόμετρα προς τα νότια προάστια της Λισιτσάνσκ.

Πάντα κατά το Λονδίνο, παρά την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή γύρω από τη Σεβεροντονιέτσκ και τη Λισιτσάνσκ, οι προσπάθειες να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να καταλάβουν το δυτικό τμήμα της περιφέρειας Ντανιέτσκ «παραμένουν αποτελματωμένες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy