Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΠΟΥ αναζητά νέο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την ονομασία της «ευλογίας των πιθήκων», καθώς θα πρέπει να βρεθεί ένα όνομα που «δεν θα στιγματίζει».

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από τη δημοσίευση μιας επιστολής που υπογράφουν 29 επιστήμονες. Στην επιστολή τους, οι ερευνητές προτείνουν το όνομα «hMPXV» και ζητούν την «ταχεία απόφαση και υιοθέτηση μιας νέας ονομασίας». Αναφέρουν επίσης ότι η συνεχιζόμενη αναφορά στον ιό ως «αφρικανικός» είναι ανακριβής και συνιστά διάκριση.

«Πολλά μέσα ενημέρωσης και επιστήμονες προσπαθούν να συνδέσουν το σημερινό παγκόσμιο ξέσπασμα με την Αφρική, τη Δυτική Αφρική ή τη Νιγηρία, με αναφορές στο στέλεχος ή γονότυπο της Δυτικής Αφρικής». Οι ονομασίες που είναι «ουδέτερες, δεν κάνουν διακρίσεις και δεν στιγματίζουν, θα είναι πιο κατάλληλες για την παγκόσμια κοινότητα υγείας», τονίζουν οι επιστήμονες στο έγγραφό τους.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενή λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958, όταν δύο κρούσματα με συμπτώματα που έμοιαζαν με τα συμπτώματα της ευλογιάς,  εμφανίστηκαν σε πιθήκους εργαστηρίου (απ’ όπου και το όνομα). Έκτοτε, έχει εντοπιστεί σε μερικούς άγριους πιθήκους σε περιοχές της Αφρικής, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τρωκτικά.

Την Τρίτη (14/6), ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα συστήσει μια ειδική επιτροπή για να καθορίσει εάν η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να θεωρηθεί έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια υγεία. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα» καθώς εξαπλώνεται σε χώρες πολύ πέρα από τμήματα της Αφρικής, όπου ενδημεί.

«Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», τόνισε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Αφρική, Ibrahima Socé Fall.

Φέτος, έχουν καταγραφεί 1.600 επιβεβαιωμένα και 1.500 «ύποπτα» κρούσματα σε 39 χώρες, ενώ έχουν αναφερθεί 72 θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ωστόσο, κανένας από τους θανάτους δεν συνέβη σε χώρες όπου έχουν καταγραφεί τα πρόσφατα κρούσματα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Ο ιός προκαλεί δερματικές βλάβες και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής. Είναι θανατηφόρος σε περίπου 3-6% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, αν και δεν έχουν αναφερθεί ακόμη θάνατοι στο ξέσπασμα της επιδημίας εκτός της Αφρικής. Οι περισσότεροι θάνατοι φέτος σημειώθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν απαιτείται ούτε συστήνεται μαζικός εμβολιασμός και ο έλεγχος της νόσου βασίζεται κυρίως σε προληπτικά μέτρα όπως η επιτήρηση, ο εντοπισμός των κρουσμάτων και η απομόνωση των ασθενών.

Ο ΠΟΥ εργάζεται για τη δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου, ορισμένα εμβόλια για την ευλογιά θα μπορούσαν να διατεθούν στις χώρες που έχουν πληγεί, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την αποτελεσματικότητά τους κατά της νέας επιδημίας.

ΠΗΓΗ: Sky News

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More