Πού καταφεύγουν όσοι επιστρατεύονται και δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο στην Ουκρανία

«Πώς μπορώ να αποφύγω να με στείλουν στον πόλεμο στην Ουκρανία;» Το ερώτημα βασανίζει χιλιάδες Ρώσους εφέδρους από την Τετάρτη που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση. Πρόκειται για 300.000 άνδρες. «Δεν θέλω να με χρησιμοποιήσουν ως τροφή για κανόνια», δήλωσε ένας από αυτούς στους Moscow Times.

Η ειδικός σε θέματα Ρωσίας Άννα Κόλιν Λεμπέντεφ αφηγείται έναν διάλογο που άκουσε την Τετάρτη σε δρόμο στο Παρίσι. Μια νεαρή κοπέλα φωνάζει στα ρωσικά στο τηλέφωνο: «Μαμά, βρες κάτι, σπάσε του το πόδι ή το χέρι, έτσι θα κερδίσει δύο – τρεις μήνες καθυστέρηση. Νοικιάστε του ένα μικρό διαμέρισμα για να κρυφτεί. Και μετά κάτι θα σκεφτώ…».

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Για όσους είναι υγιείς, ο ευκολότερος τρόπος να αποφύγουν την κατάταξη είναι να φύγουν από τη χώρα. Μόλις δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση, όλες οι πτήσεις προς το εξωτερικό έγιναν ανάρπαστες. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θέσεις για τις επόμενες ημέρες. Αυτό ισχύει για τις απευθείας πτήσεις προς γειτονικές χώρες, όπως η Αρμενία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν. Η Σερβία είναι η μόνη χώρα που τους επιτρέπει να προσγειωθούν στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Οι τελευταίες θέσεις για το Βελιγράδι πωλούνται ακριβά. Μετά την επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές χώρες, και η Τουρκία έχει επίσης γίνει δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους. Οι επόμενες πτήσεις για την Κωνσταντινούπολη είναι γεμάτες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη Δούμα, το ρωσικό κοινοβούλιο, προειδοποίησε τους εφέδρους «να μην πάνε διακοπές στην Τουρκία». Ο ιστότοπος Meduza απαντά: «Αντιθέτως, αυτό είναι που τους συμβουλεύουμε να κάνουν» αλλά εξηγεί ότι στους εφέδρους μπορεί να περιοριστεί η ελευθερία μετακινήσεων τους.

Ρωσία: Eπιστράτευση εν μέσω πυρηνικών απειλών — Σκληρή η απάντηση Μπάιντεν

40 χώρες προσβάσιμες χωρίς βίζα

RTBF / Damien HENDRICHS

Ο ιστότοπος δίνει μια σειρά συμβουλών στους ενδιαφερόμενους Ρώσους και παραθέτει τους πιο εύκολα προσβάσιμους προορισμούς. Τέσσερις χώρες είναι ανοικτές για τους Ρώσους, ακόμη και χωρίς διαβατήριο: Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιζία και Καζακστάν. Μπορούν επίσης να ταξιδέψουν σε 36 άλλες χώρες χωρίς βίζα, αλλά μόνο αν έχουν διαβατήριο. Εάν δεν μπορούν να φτάσουν απευθείας στον προορισμό τους, οι Ρώσοι μπορούν να συνδυάσουν διάφορες πτήσεις ή μεταφορικά μέσα για να φύγουν από τη χώρα, με κίνδυνο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός. Οι τιμές πτήσεων εσωτερικού έχουν επίσης εκτοξευτεί μέσα σε λίγες ώρες, ειδικά εκείνων που οδηγούν σε πόλεις κοντά στα σύνορα της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τις πόρτες της

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τη συμφωνία που διευκόλυνε τη χορήγηση βίζας βραχείας διαμονής για τους Ρώσους πολίτες. Τέσσερις χώρες απαγόρευσαν την είσοδο στο έδαφός τους σε Ρώσους πολίτες. Η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής επιτρέπουν πλέον την είσοδο Ρώσων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις: αντιφρονούντες, ανθρωπιστικές περιπτώσεις, για οικογενειακούς λόγους και κάτοχοι άδειας διαμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Φινλανδία έχει ανοιχτά, προς το παρόν, τα σύνορά τους για τους Ρώσους πολίτες. Το Ελσίνκι ανακοινώνει την πρόθεσή του να λάβει πρόσθετα μέτρα για να περιορίσει ή και να εμποδίσει εντελώς τη διέλευση Ρώσων τουριστών με βίζα Σένγκεν που έχει εκδοθεί από άλλη χώρα.

Πάνω από 1.000 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης που ανακοίνωσε ο Πούτιν

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

Generated by Feedzy