Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ροδόπη: Τραπέζι αγάπης από τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων (video)

Ένα έθιμο που καλά κρατεί στο διάβα των χρόνων τίμησαν οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων. Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, νωρίς το πρωί, έβαλαν το ένα καζάνι δίπλα στο άλλο, έντεκα συνολικά (εννέα με αρνίσιο κρέας και δύο με κοτόπουλο), στον προαύλιο χώρο του εορτάζοντος Ιερού Ναού κι ανάβοντας φωτιές από τα ξημερώματα ακόμη προετοίμασαν το κρέας για τους πιστούς, παίρνοντας αρχικά, την ευλογία του ιερέα τους.

Προσφορά των πιστών- κατοίκων του χωριού που θέλησαν έτσι να τιμήσουν την χάρη του Αγίου Πνεύματος, (Της Αγίας Τριάδος άλλωστε και το όνομα του Ναού τους),όπου και είναι αφιερωμένη η εκκλησία τους. Όπως εξήγησε ο Ιορδάνης Μπεναβίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, μετά το αναγκαστικό «διάλειμμα» της πανδημίας επανήλθαν φέτος στη συνήθεια που τους «δένει» ακόμη και σήμερα με την Ανατολική Θράκη και τους πρόσφυγες παππούδες και γιαγιάδες τους.

 

Τους ξεριζωμένους πρόσφυγες που πριν εκατό χρόνια άφησαν τον τόπο τους πίσω, αλλά «κουβάλησαν» στις ψυχές τους ό,τι τους έδενε με αυτόν.

Έτσι, τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, οι συνήθειες δεν ξεχάστηκαν, μαζί τα έθιμα και οι παραδόσεις. Στους Αγίους Θεοδώρους της Ροδόπης οι κάτοικοι και οι επισκέπτες φρόντισαν να είναι πιστοί στο δικό τους ραντεβού με την Παράδοση, την Εκκλησία και την Ιστορία του τόπου προσφέροντας μια εορταστική νότα στην καθημερινότητά τους και φιλοξενώντας με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες από τους γύρω οικισμούς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More