Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σολτς: Κυκλική ανταλλαγή όπλων για την Ουκρανία εντός των επόμενων εβδομάδων

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα προχωρήσει η «κυκλική ανταλλαγή» για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει συγκεκριμενοποιήσει αυτές τις συμφωνίες «κυκλικής ανταλλαγής» με πολλές χώρες σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι άμεση η παράδοση». Μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Η γερμανική κυβέρνηση είναι σε συνομιλίες με χώρες όπως η Ελλάδα, η Τσεχία, η Πολωνία και η Σλοβενία για την «κυκλική ανταλλαγή» οπλικών συστημάτων (Ringtausch). «Επενδύθηκε πολλή ενέργεια για τη διασφάλιση αυτής της ανταλλαγής. Η υλοποίηση θα ακολουθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες» είπε ο καγκελάριος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών.

Η «κυκλική ανταλλαγή» οπλικών συστημάτων σημαίνει ότι οι σύμμαχοι παραδίδουν όπλα σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία και λαμβάνουν σε αντάλλαγμα όπλα από τη Γερμανία. Στην περίπτωση της Ελλάδας θα αντικατασταθούν τα σοβιετικής κατασκευής οχήματα με τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα «Marder».

Απαντώντας στην πίεση της συντηρητικής αντιπολίτευσης CDU/CSU να παραδοθούν οχήματα μάχης και μεταφοράς πεζικού απευθείας από τη Γερμανία στην Ουκρανία, ο Σολτς περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η Γερμανία θα προσφέρει μόνο ό,τι παρέχουν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας. «Δεν θα προχωρήσουμε μόνοι μας, και αυτό είναι μια απόφαση που πήραμε από κοινού», σημείωσε ο γερμανός καγκελάριος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More