Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπήλαιο Ερμακιάς Εορδαίας: Ένας αναξιοποίητος θησαυρός

Σε πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή, καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, μπορεί να μετατραπεί το Σπήλαιο της Ερμακιάς Εορδαίας. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα αξιοποιήσιμο σπήλαιο μήκους 50 μέτρων, με εντυπωσιακό σπηλαιολογικό διάκοσμο, σταλακτίτες, σταλαγμίτες και τεράστιες σταλαγμιτικές κολώνες, με ύψος που φθάνει μέχρι και τα έξι μέτρα, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο γεωλόγος, σπηλαιολόγος και αρχαιολόγος Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης .

Το Σπήλαιο Ερμακιάς, εξερευνήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και τον Γιάννη Ιωάννου το 1969 , είναι το μοναδικό στην περιοχή της Εορδαίας και το πιο σημαντικό στην περιοχή της Κοζάνης, πρόσθεσε.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Χατζηλαζαρίδης, «το Σπήλαιο της Ερμακιάς -σε αντίθεση με πολλά άλλα σπήλαια σε όλη την χώρα- έχει μία μοναδική πολυχρωμία , με κόκκινο, γκρι, κίτρινο, άσπρο και μπεζ χρώμα», η οποία με ειδική φωταγώγηση, θα μπορούσε να τραβήξει κυριολεκτικά την προσοχή και το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, το ζητούμενο πλέον είναι η αξιοποίηση του Σπηλαίου της Ερμακιάς στην Εορδαία, κάτι που προϋποθέτει την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια.

Ρεπορτάζ Δ. Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More