Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπίτια – κάψουλες βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας 

Τα υλικά κατασκευής οικιών και μνημείων επί αιώνες  παραμένουν τα ίδια. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος χρήσης τους.

Από το τσιμέντο και το ατσάλι του χθές στο σπίτι του μέλλοντος ξεναγεί τους τηλεθεατές η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μίνα Μαυρογιάννη.

Με τις ασφυκτικές συνθήκες, που δημιουργεί ο κόσμος με τους ρυθμούς που αναπτύσσεται ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Κώστας Γκάγκος, προτείνει γρήγορες λύσεις για μικρές και λειτουργικές κατοικίες, που εξυπηρετούν της στεγαστικές ανάγκες κυρίως εκτός πολεοδομικών συγκροτημάτων. Μια κατασκευή στήνεται σε δυο – τρείς ώρες και είναι άμεσα κατοικήσιμη. Αποτελείται από πέντε κομμάτια, που μοντάρονται, σε ελάχιστο χρόνο και παραδίδονται με το κλειδί στο χέρι.

Ο μεταλλικός σκελετός, από χάλυβα και αλουμίνιο ντύνεται με υλικό εξιλασμένης πολυστερίνης και δεν διαθέτει την γνωστή τοιχοδομή των τούβλων και του τσιμέντου. Ως μονώροφες οι κατοικίες με ελάσματα είναι αντισεισμικές και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε περίπτωση που εφοδιαστούν με ηλιακά πάνελ για την παραγωγή ενέργειας που τροφοδοτεί και τον κλιματισμό του χώρου, ο οποίος αποτελείται από έναν μηχανικής υποστήριξης εναλλάκτη αέρα. που ανανεώνει τον αέρα.

Η νέου τύπου κατοικία έπειτα από παραγγελία μπορεί να είναι από 26 τμ έως 42 τμ.. Συνολικά η μεγαλύτερη κατασκευή των 42 τμ μαζί με εξωτερικούς χώρους και μπαλκόνια, φτάνει τα 53 τμ. Το κόστος μιας τέτοιας κατασκευής κυμαίνεται από 65.000 έως 130.000 ευρώ. Φυσικά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τοποθετείται σε κάποιο οικόπεδο ή αγρόκτημα μόνο με πολεοδομική άδεια και εφ’ όσον πληρούνται οι όροι της εκτάσεως των 400 τ.μ.. Λόγω Design και των φουτουριστικών λεπτομερειών η κατασκευή πρόσφατα βραβεύτηκε στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Χωρίς την  τέχνη και την τεχνική του σχεδιασμού και της κατασκευής, ο κόσμος όπως των γνωρίζουμε τα τελευταία 3.000 χρόνια δεν θα υπήρχε. Η αρχιτεκτονική δημιούργησε τα πολιτιστικά σύμβολα, έργα τέχνης του πολιτισμού.

Το επόμενο βήμα για τις πόλεις με το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσιτής και βιώσιμης κατοικίας, απαιτεί πρακτικές λύσεις, που είναι απολύτως επιτεύξιμες και μια ανάγνωση του διάσημου βιβλίου De architectura του ρωμαίου αρχιτέκτονα Μάρκου Βιτρούβιου, για μια συνάντηση των μαθηματικών, του μέτρου και της υψηλής αισθητικής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More