Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συντονισμός και κοινές αποφάσεις για ανάδειξη έμφυλων ζητημάτων στα Τρίκαλα

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Urbact III – Gendered Landscape, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Τρικκαίων μαζί με άλλες 5 ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην πόλη, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των φορέων που συμμετέχουν στην Τοπική Ομάδα Δράσης (ULG) του Δικτύου Gendered Landscape και των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Τρικκαίων.


Η κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30/6/2022, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Τρικκαίων, προκειμένου να συντονιστεί η συνεργασία και η περαιτέρω δράση των τοπικών φορέων για την ενίσχυση της ορατότητας των έμφυλων  ζητημάτων στην τοπική κοινωνία.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων κ. Νικόλαος Σακκάς, o οποίος καλωσόρισε όλους τους τοπικούς  φορείς στην κοινή προσπάθεια και τόνισε τη διαχρονική και ισχυρή στήριξη του Δήμου Τρικκαίων, σε κάθε δράση που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών σε κάθε τομέα.

Επίσης,  η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου και μέλος της Oμάδας Έργου GenderedLandscape, κ. Γεωργία Κοτρώνη, αναφέρθηκε στις δράσεις του Προγράμματος και ειδικότερα στη δημιουργία, του Χώρου Θηλασμού και Βρεφικής Φροντίδας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και τη συμβολή του στην ενίσχυση της ισότιμης κινητικότητας, πρόσβασης και χρήσης του δημόσιου χώρου από γονείς και φροντιστές βρεφών, που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι κ. Βέρα Ντάκου, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικών Πολιτικών & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Τρικκαίων  και project coordinator του Gendered Landscape και Ελευθερία Τζιουβάρα, νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και ULG coordinator του Gendered Landscape παρουσίασαν τη μέχρι τώρα δράση στο πλαίσιο του προγράμματος. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε:

Παρουσίαση και γνωριμία των συμμετεχόντων Φορέων (μέλη ULG Gendered Landscape και μέλη Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας) με στόχο την από κοινού δράση για την καταπολέμηση της έμφυλης ανισότητας και βίας στην πόλη.
Παρουσίαση της τελικής μορφής του τοπικού Σχεδίου Δράσης (Integrated Action Plan) για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας στην πόλη / Παρουσίαση των βασικών έργων και δράσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και τις προοπτικές συνέχισης  των συνεργιών μετά το πέρας του Προγράμματος.
Παρουσίαση του πρωτοπόρου και καινοτόμου project «Αυλές συμπερίληψης», που θα υλοποιηθεί πιλοτικά στα πλαίσια του Προγράμματος Gendered Landscape στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων και έχει ως στόχο την συνεκτίμηση των αρχών της έμφυλης ισότητας και της συμπερίληψης στη σχολική αυλή ώστε όλοι/ες οι μαθητές/τριες να κάνουν ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς χρήση του χώρου της.

H συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των μελών της Τοπικής Ομάδας Δράσης Gendered Landscape και των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων για τις προοπτικές συνεργασίας και συνεργειών. Οι συμμετέχοντες/ουσες δεσμεύτηκαν για τη διοργάνωση κοινών δράσεων ευαισθητοποίησης με στόχο την ενίσχυση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων της Τοπικής Ομάδας Δράσης ( ULG ) του Δικτύου Gendered Landscape:

O κ. Δημήτριος Θεοχάρης, εκπρόσωπος της Δ/νσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.
Ο κ. Παναγιώτης Ζαΐμης, Προϊστάμενος του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Δ/νσης Ν. Τρικάλων.
Η κ. Άννα Καραμπίνα, εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΟΚΑΝΑ Ν.Τρικάλων .
Ο κ. Σωτήριος Παιάνας, εκπρόσωπος του Αυτοτελούς Τμήματος Smart City του Δήμου Τρικκαίων.
Η κ. Μαρίνα Κοντοτόλη, εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τρικάλων
Η κ. Μαρία Καταβούτα, εκπρόσωπος του ΤΕΕ Ν.Τρικάλων.
Η κ. Δήμητρα Χατζηστρατή, εκπρόσωπος της Ομάδας Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων
Οι κ.κ. Χρυσάνθη Τζήκα και Πέτρος Αυξέντης, εκπρόσωποι του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων

Ομοίως στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας: Σοφία Κωστούλα-Βλόντζου (εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων), Νατάσσα Παιδή (Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Τρικκαίων), Ελευθερία Τζιουβάρα (νομική σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων),  Μαρίνα Ιακωβάκη (εκπρόσωπος ΟΑΕΔ, εμπειρογνώμονας), Παναγιώτης Πιλάτος (εμπειρογνώμονας).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More