Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τελικό σχέδιο προϋπολογισμού: Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό – Πού αυξάνεται

Φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα ενσωματώνει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται αύριο, Τρίτη στη Βουλή.

Μετά τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, θεσπίζεται και η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση της κυβέρνησης θα αποτυπώνεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και η περιστολή των δαπανών, σε συνδυασμό με την ανάγκη συγκράτησης των τιμών σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, φαίνεται να κατέληξε στην απόφαση να επανέλθει στο 24% από 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα αναψυκτικά τα οποία διατίθενται από επιχειρήσεις εστίασης, να επεκτείνει για έξι ακόμα μήνες έως τον Ιούνιο του 2024 τους μειωμένους συντελεστές σε ταξί και καφέ (σε καταστήματα εστίασης) και να μονιμοποιήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και τον πολιτισμό.

Οι στόχοι για τους Φόρους 2024 είναι η είσπραξη 63 δις. ευρώ, η μείωση της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ, τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση επαγγελματιών αλλά και να προχωρήσουν οι μόνιμες μειώσεις φόρων.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:
 
Μόνιμα μειωμένος ΦΠΑ 13%:

Εισιτήρια μέσων μεταφοράς.
Τουριστικό πακέτο.
Πολιτισμός (κινηματογράφοι, θέατρα κλπ).

Παράταση μειωμένου ΦΠΑ έως 30/6/2024:

-Σερβιριζόμενος καφές.
-Σερβιριζόμενα ροφήματα.
-υπηρεσίες ταξί.

Επαναφορά ΦΠΑ στο 24%:

-Σερβιριζόμενα αναψυκτικά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More