Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα η απάντηση της ΕΕ στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας

Απάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε από το Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Κίεβο, ενώ κλιμακώνεται η ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι σημερινές συζητήσεις θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας» για την ενδεχόμενη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους στην ΕΕ έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία ζητεί συγκεκριμένη «νομική δέσμευση» που να της επιτρέπει να λάβει το συντομότερο δυνατόν επίσημο καθεστώς υποψηφίου μέλους στην ΕΕ, αλλά οι 27 είναι πολύ διχασμένοι στο θέμα αυτό.

Και ακόμη κι αν πάρει η Ουκρανία το «καθεστώς υποψήφιου μέλους», αυτό θα εκκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και ενδεχόμενων μεταρρυθμίσεων που θα διαρκέσει χρόνια, ίσως και δεκαετίες, προτού να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον. Έχει κάνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του, ο Β. Ζελένσκι τόνισε: «Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία, και η Ουκρανία είναι μόλις το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας. Για τον λόγο αυτό μια θετική απάντηση στην ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον».

Ο ουκρανικός λαός «έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην υπεράσπιση της κοινής ελευθερίας», είπε ο Ζελένσκι.

Πηγές: AFP, dpa, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More