Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Πτώση για το ΑΚΡ του Ερντογάν και άνοδος του ΡΛΚ δείχνει τελευταία δημοσκόπηση

Αριάνα Φερεντίνου

Υποχώρηση για το ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, για τον Ιούλιο του 2022.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της τουρκικής εταιρείας PIAR, στο ερώτημα «αν διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» οι απαντήσεις δείχνουν όχι μόνο δημοσκοπική πτώση του ΑΚΡ αλλά και άνοδο του ΡΛΚ.

Την ίδια ώρα αύξηση παρουσιάζει και το φιλοκουρδικό HDP αλλά και τα δυο μικρά κόμματα, του πρώην υπουργού Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν και του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που ανήκουν στη συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεσαι πως το εκλογικό όριο για την είσοδο ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο είναι 7%. Αλλά, από τις γενικές εκλογές του 2018, το Εκλογικό Σύστημα στην Τουρκία τροποποιήθηκε νομιμοποιώντας τις προεκλογικές συμμαχίες, επιτρέποντας έτσι στα κόμματα να συμμετέχουν στις εκλογές ως συμμαχίες πολλαπλών κομμάτων, όπου εφόσον οι συνολικές ψήφοι της συμμαχίας υπερβαίνουν το εκλογικό όριο, το όριο αγνοείται για τα κόμματα εντός της συμμαχίας. Έτσι ουσιαστικά έχει ανοίξει ένας δρόμος για τα κόμματα ώστε να παρακάμπτουν το εκλογικό όριο. Το ΑΚΡ και το ΜΗΡ έχουν δημιουργήσει τη Συμμαχία του Λαού ενώ το CHP, IYI, DEVA, GELECEK και άλλα δύο μικρότερα κόμματα την Συμμαχία του Έθνους

ΑΚΡ 27,8%
CHP (ΡΛΚ) 29,6%
MHP (Μπαχτσελί) 7,3%
HDP (φιλοκουρδικό)11,2%
IYI (Καλό Κόμμα) 11,0
DEVA (Μπαμπατζάν) 3,8
GELECEK (Νταβούτογλου) 3%
BTP (Ανεξάρτητης Τουρκίας) 2,3%
ΛΟΙΠΑ. 4%

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More