Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκική έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για δυσκολίες χορήγησης βίζας Σέγκεν σε Τούρκους πολίτες

Σύμφωνα με πληροφορίες του σημερινού τουρκικού τύπου, η Άγκυρα υπέβαλε έκθεση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Τούρκοι πολίτες κατά την είσοδο τους σε χώρες μέλη της ΕΕ.

Η έκθεση θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση του PACE στο Στρασβούργο Σύμφωνα με την έκθεση, οι αρνήσεις βίζας Σένγκεν σε Τούρκους πολίτες αυξήθηκαν από 4% το 2014 σε 12,7% το 2020.

Στην έκθεση διατυπώνονται ενστάσεις για θέματα όπως περιττά και υπερβολικά πολλά απαιτούμενα έγγραφα, υψηλά τέλη και η υποχρέωση για προσωπική εμφάνιση του αιτούμενου προσώπου στην αρμόδια υπηρεσία χορήγησης βίζας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν συζητήσεις στο PACE σχετικά με την τουρκική έκθεση που φέρει τον τίτλο «Κατάχρηση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν ως πολιτικά καθοδηγούμενη κύρωση από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Η έκθεση που υποβλήθηκε από τον βουλευτή του AKP Ζιγιά Αντουγιαλντίζ έγινε δεκτή από την επιτροπή του PACE και θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση όπου θα γίνει εισήγηση.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις: δεν υπάρχει κοινό πρότυπο στις πληροφορίες που ζητούνται και “η χρήση των πληροφοριών στο σύστημα δεν πρέπει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, το δικαίωμα στην ελευθερία ταξιδιού”.

Στην έκθεση τονίζεται ότι ειδικά, οι Τούρκοι πολίτες που θέλουν να ασκήσουν εμπορικές δραστηριότητες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις διαδικασίες αίτησης για βίζα, παρόλο που μπορούν να αποδείξουν τον τρόπο και το σκοπό μετάβασης τους, καθώς τον τόπο διαμονής τους.

Ανταπόκριση-Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More