Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ξαναζωντανεύει μετά από 2.500 χρόνια, στο Αρχαίο Θέατρο της Ολυμπίας

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ανακατασκεύασε με εξαιρετικές λεπτομέρειες το χρυσελεφάντινο άγαλμα που παρουσιάζεται στην έκθεση «ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΟΙ», που συμπεριλαμβάνει τον Κολοσσό της Ρόδου και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έκθεσης με τίτλο: «Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας». Η έκθεση θα διαρκέσει τρεις μήνες από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 σε εκθεσιακό χώρο στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό μέχρι την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, ημέρα πραγματοποίησης των επίσημων εγκαινίων.

Μετά από τρία χρόνια συστηματικής έρευνας, μελέτης και κατασκευής, με απόλυτη τεκμηρίωση, βασισμένη στις υπάρχουσες βιβλιογραφικές και αρχαιολογικές πηγές, κατασκευάστηκε το άγαλμα του Δία από τον ιδρυτή του Μουσείου. Το άγαλμα, είχε κατασκευαστεί από τον Φειδία, τον σπουδαιότερο γλύπτη της αρχαιότητας, το 430 π.Χ. ως το λατρευτικό άγαλμα του ομώνυμου ναού στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο ένθρονος θεός αναπαρίσταται σύμφωνα με τα αρχαία νομίσματα της Ήλιδας, που αποτυπώνουν πιστά τη μορφή του ενώ οι συνολικές και οι επιμέρους διαστάσεις του (υπό κλίμακα) αντιστοιχούν με αυτές που διασώζει ο Καλλίμαχος και συνάδουν με τα αρχαιολογικά ευρήματα της βάσης του. Το ανακατασκευασμένο άγαλμα περιλαμβάνει όλον τον λεπτομερή διάκοσμο και τις παραστάσεις που περιγράφει με σαφήνεια ο περιηγητής Παυσανίας στα «Ηλειακά» του.

Εκατόν εβδομήντα τρεις συνολικά μορφές που στολίζουν τη βάση, το υποπόδιο και τον θρόνο του Δία, φέρουν τα “Φειδιακά” χαρακτηριστικά και είναι βασισμένες άλλοτε σε ρωμαϊκά αντίγραφα μορφών του αγάλματος και άλλοτε σε αντίστοιχα γλυπτά της εποχής κατασκευής του αγάλματος.

Γενικές πληροφορίες:

Διάρκεια Έκθεσης: 1η Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2022
Διεύθυνση: Γ. Δούμα, Αρχαία Ολυμπία.
Η έκθεση είναι εκπαιδευτική και απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών.
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕΥΤΕΡΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ: 10:00 – 18:00
Γενική είσοδος (Από την Δευτέρα 11/7): €5
Περισσότερες πληροφορίες : [email protected]

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More