Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φοιτητική Στέγη: Μικρή διαθεσιμότητα και αύξηση των ενοικίων ακόμη και 26% στην Αθήνα – Πίνακες ανά περιοχή

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του Ιστορικού κέντρου και όχι μόνο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Τη φετινή χρονιά, αρκετοί ιδιοκτήτες λόγω της αύξησης της ζήτησης που καταγράφεται στο κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουν εγγράψει τα ακίνητά τους στις γνωστές πλατφόρμες. Η αύξηση των εγγραφών στη πλατφόρμα Airbnb στις «top» περιοχές του κέντρου της Αθήνας αγγίζει  το +23,60% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.

του προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1 ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει ¨Όνειρο Θερινής Νυτκός’’. Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου  ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ-30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου  ορόφου έως 50τμ. Δηλαδή 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα.

Χαρτογράφηση των ζητούμενων μισθωμάτων

Νέος Κόσμος

Το 2020,  το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35τμ στον Νέο Κόσμο κυμαινόταν από 260€ έως 360€/μήνα, το 2021 καταγράφηκε αύξηση κατά 13,3% στην κατώτατη τιμή μίσθωσης και +26% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης, με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 300€/μήνα, έως και 490€/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσυκευές διαμέρισμα. Τη φετινή χρονιά καταγράφουμε μια σταθεροποίηση των ζητούμενων μισθωμάτων με μια αύξηση της τάξεως του 2% στην ανώτερη τιμή.

Στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, κυμαίνεται από 430€ έως 650€ αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Τη φετινή χρονιά η διαθεσιμότητα μη επιπλωμένων κατοικιών είναι μικρή, με αποτέλεσμα, το ζητούμενο μίσθωμα να καταγράφει αύξηση από 7,5% έως 18% σε σχέση με πέρυσι.

Καλλιθέα

Αύξηση από 8,5% έως 18,18% (στην ανώτερη τιμή), καταγράφεται  και στην Καλλιθέα, με το κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα 40τμ-50τμ να κυμαίνεται από 380€/μήνα έως και 650€/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές, όταν τη περσινή χρονιά το κόστος μίσθωσης κυμαινόταν από 350€/μήνα έως και 550€/μήνα και το 2020 από 330€/μήνα έως 400€/μήνα.

Το ζητούμενο μίσθωμα για γκαρσονιέρα έως 35τμ στη Καλλιθέα κυμαίνεται από 380€/μήνα έως 550€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Τη περσινή χρονιά. Το κόστος μίσθωσης κυμαινόταν από 380€/μήνα έως 480€/μήνα για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη.

Κουκάκι 

Στο Κουκάκι καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών έως 35τμ προς μίσθωση. Όσον αφορά κατοικίες από 40τμ έως 50τμ, το ζητούμενο μίσθωμα καταγράφει αύξηση κατά 24% στην ανώτατη τιμή, αγγίζοντας τα 930€/μήνα από 750€/μήνα που ήταν πέρυσι.

Κολωνάκι – Μετς

Στα περσινά «απλησίαστα» επίπεδα κυμαίνεται η ανώτατη ζητούμενη τιμή ενοικίασης  στο Κολωνάκι και στο Μετς όσον αφορά κατοικία έως 35τμ , καταγράφοντας αύξηση στη κατώτατη τιμή κατά 19%. Όσον αφορά το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 560€/μήνα έως 850 €/μήνα (κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη), όταν το 2021 κυμαινόταν από 490€/μήνα έως 750€/μήνα, καταγράφοντας αύξηση τη φετινή χρονιά από 14,2% στη κατώτατη τιμή  έως 13,3% στην ανώτατη τιμή.

Νεάπολη, Μουσείο, Εξάρχεια

Στα περσινά επίπεδα παραμένουν οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στις περιοχές του κέντρου όπως, Νεάπολη, Μουσείο και Εξάρχεια τόσο για κατοικίες έως 35τμ όσο και για κατοικίες 40τμ-50τμ.  Αύξηση καταγράφεται μόνο στην ανώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης κατά 12,5% για κατοικία έως 35τμ στη περιοχή Νεάπολη – Μουσείο.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ τα Εξάρχεια κυμαίνεται από 320€/μήνα έως 450€/μήνα, και για κατοικία 40τμ-50τμ από 420€/μήνα έως 550€/μήνα.

Στη περιοχή Νεάπολη, Μουσείο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ από 450€/μήνα έως 500€/μήνα.

Γουδή

Το Γουδή, επιλέγουν φοιτητές κυρίως της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και της Οδοντιατρικής. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία έως 35τμ κυμαίνονται από 380€/μήνα έως 480€/μήνα ,καταγράφοντας αύξηση από 26,6% στη κατώτατη τιμή έως και 26,3% στην ανώτατη τιμή.

Παρόμοιες αυξήσεις των ζητούμενων μισθωμάτων καταγράφονται και σε κατοικίας 40τμ-50τμ όπου το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται από 450€/μήνα έως 500€/μήνα, αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2021 στην κατώτατη τιμή μίσθωσης.

Παγκράτι

Στο Παγκράτι, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 450€/μήνα, έναντι 320€/μήνα έως 370€/μήνα που ήταν το 2021, καταγράφοντας αύξηση στη κατώτατη τιμή κατά 9,3% και στην ανώτατη τιμή κατά 21,6%.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 400€/μήνα έως 600€/μήνα, έναντι 350€/μήνα έως 550€/μήνα που ήταν το 2021, καταγράφοντας αύξηση 14,2% στη κατώτατη τιμή και 9% στην ανώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης.

Ζωγράφου

Στη κατ΄ εξοχήν φοιτητική περιοχή, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 320 €/μήνα έως 420€/μήνα, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2021 κατά 10,3% στην κατώτατη τιμή και κατά 16,6% στην ανώτατη τιμή.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 430€/μήνα έως 560€/μήνα, έναντι 370€/μήνα έως 500€/μήνα το 2021, καταγράφοντας αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων κατά 16,2% στη κατώτατη τιμή και 12% στην ανώτατη τιμή.

Αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή.

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά,  η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο το μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά).

Ο πληθωρισμός καλπάζει και τον μήνα Μάιο σκαρφαλώνοντας στο 12%, ενώ οι ανατιμήσεις σε αγαθά μπορεί να ξεπεράσουν το 35%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τον Μάιο του 2021 λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο  θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

Υπάρχουν πολλοί νέοι φοιτητές που πολλές φορές και κυρίως στα χρόνια των μνημονίων, επειδή γνώριζαν τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας τους, με σκοπό να γλυτώσει η οικογένεια το κόστος της φοιτητικής κατοικίας και διαβίωσης σε άλλη πόλη, επέλεξαν σχολές στη πόλη τους, παρά την προτροπή των γονιών να επιλέξουν τη σχολή που πραγματικά επιθυμούν.

Είναι λυπηρό εν έτη 2022, τα όνειρα, των εν δυνάμει νέων φοιτητών και μελλοντικών επιστημόνων της χώρας, επειδή οι γονείς τους δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, να είναι άμεσα εξαρτώμενα από το αν η σχολή επιλογής βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

3.282 Ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου «πιθανότητα» η αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων

Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων, ευελπιστούμε ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιας μισθώσεις, στις μακροχρόνιες – συμβατικές.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται τη φετινή χρονιά.

Στις top περιοχές της Αθήνα, μόνο στη πλατφόρμα Airbnb, καταγράφεται αύξηση των εγγραφών κατά 560 ακίνητα σε σχέση με τη περσινή χρονιά.

Σήμερα, στο Νέο Κόσμο είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 592 ακίνητα (αυτοτελή διαμερίσματα – όχι δωμάτια) , στη Καλλιθέα 236 ακίνητα, στο Κουκάκι 743 ακίνητα, στο Κολωνάκι 247 ακίνητα, στο Παγκράτι 282 ακίνητα, στα Εξάρχεια-Νεάπολη – Μουσείο 518 ακίνητα, στο Γουδή 129 ακίνητα, στου Ζωγράφου 81 ακίνητα, Κυψέλη 191 ακίνητα και στη Πλατεία Βικτωρίας 82 ακίνητα.

9+1 μέτρα που μπορεί να θεσμοθετήσει η πολιτεία άμεσα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους στέγασης μερικά εκ των οποίων με προκαθορισμένη χρονική διάρκεια.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αύξηση των ενοικίων, επιφέρει και αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία μέσω των έμμεσων και άμεσων φόρων που καταλογίζονται στον ιδιοκτήτη.

Επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σ΄άλλη πόλη αποτελεί ένα δίκαιο μέτρο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και παράλληλα αποτελεί έμμεση ελάφρυνση του κόστους στέγασης. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανάλογα τη περίπτωση, η καταβολή του φοιτητικού ενοικίου μπορεί να αποτελέσει και τεκμήριο διαβίωσης για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας με προσαυξημένο συντελεστή για τις οικογένειες με σπουδαστή εκτός κύριας κατοικίας.

Με την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, θα επιτευχθόταν ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 5 ετών με προοδευτική φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματα που λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη.
Φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα ανανεώσουν εντός του 2022-2023 τη μισθωτική σύμβαση στον ίδιο εκμισθωτή χωρίς αύξηση του ενοικίου ιδιαίτερα τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει.
Φορολογικές εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που μειώνουν τα ενοίκια τους, ένα μέτρο που μελετά ήδη η Ισπανία.
Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε οικογένειες ή εργαζόμενους φοιτητές που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Επιδότηση του λογαριασμού του ρεύματος έως και 100% της αύξησης λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής στη φοιτητική κατοικία με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια
Διεύρυνση της επιδότησης λογαριασμού του ρεύματος και στη φοιτητική κατοικία που δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση του φοιτητή. Πολλοί γονείς έχουν υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο φοιτητικής κατοικίας στο όνομά τους και ο φοιτητής έχει δηλωθεί ως φιλοξενούμενος. Εφόσον προσκομιστούν τα αποδεικτικά έγγραφα φοίτησης.
Αξιοποίηση των αδήλωτων ακινήτων– αγνώστου ιδιοκτήτη που θα προκύψουν, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν. 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο και θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και των ακινήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου Δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται.

Η αξιοποίηση μπορεί να πραγματοποιεί με τον κάτωθι τρόπο:

Να εκχωρηθούν τα ακίνητα στο νέο οργανισμό στεγαστικής πολιτικής που θα δημιουργήσει το Ελληνικό Δημόσιο
Ο νέος οργανισμός να προκηρύξει διαγωνισμό μακροχρόνιας εκμετάλλευσης (ακόμη και χωρίς κόστος μίσθωσης για τον ιδιώτη επενδυτή) των ακινήτων σε ιδιώτες, με την υποχρέωση να ανακαινιστούν πλήρως, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του οργανισμού του Δημοσίου και παράλληλα να προσφερθούν προς μακροχρόνια μίσθωση με προσιτό μίσθωμα 3€- 4€/τ.μ. σε φοιτητές.
Ανάλογα με τη πρόταση που θα καταθέσει ο ιδιώτης επενδυτής, θα μπορεί να δίνεται η δυνατότητα, ο οργανισμός του δημοσίου να εισπράττει μέρος των εσόδων, ώστε να χρηματοδοτεί το κόστος στέγασης φοιτητών που δεν εντάχθηκαν σε κατοικίες προσιτού ενοικίου.

Δηλαδή, ο οργανισμός του Δημοσίου, θα ανακαινίσει δωρεάν τα ακίνητα, θα στεγάσει με προσιτό ενοίκιο τους φοιτητές και παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να εισπράττει εισοδήματα για να παρέχει στήριξη μέσω επιδόματος σ΄όσους δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε φοιτητική κατοικία με προσιτό ενοίκιο.

Φορολόγηση των κενών οικιστικών ακινήτων με απαλλαγή στην περίπτωση κατοίκησης τους.

Το άνωθεν μέτρο έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, Ιρλανδία και στις πολιτείες Vancouver και Oakland του Καναδά, με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την αύξηση της διαθεσιμότητας ακινήτων προς ενοικίαση.

Πολεοδομικά κίνητρα για την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής (Κυπριακό μοντέλο)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More