Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Με ορίζοντα τριμήνου οι νέες παρεμβάσεις για μείωση του κόστους καυσίμων

Ορίζοντα τριμήνου θα έχουν οι νέες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους των καυσίμων, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το ύψος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων και τον τρόπο χορήγησης, καθώς, όπως είπε, θα προηγηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα πρόκειται για «γενναία» παρέμβαση, απάντησε ότι αυτό είναι σχετικό, καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι «γενναία» αλλά και για τον πολίτη «ψίχουλα».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, οι έως σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (σ.σ. τα στοιχεία δημοσιοποιούνται το μεσημέρι), ο υπουργός ανέφερε ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Τα μισά και πλέον από τα έσοδα προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, διότι αρκετοί φορολογούμενοι επέλεξαν να τον πληρώσουν εφάπαξ μετά τη σημαντική μείωσή του. Συνεπώς, είπε, πρόκειται για έσοδα που το οικονομικό επιτελείο ανέμενε τους επόμενους μήνες.

Επισήμανε, όμως, ότι τα έσοδα χρησιμοποιούνται για τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται.
Όπως, αυτές στο ηλεκτρικό ρεύμα (1,1 δισ. ευρώ), στα καύσιμα (έως σήμερα 200 εκατ. ευρώ), στον ΦΠΑ (250 εκατ. ευρώ) και στον ΕΝΦΙΑ (370 εκατ. ευρώ).
Επισήμανε δε, ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και πως η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είπε ότι εφέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα και συνεπώς η λογική «δώσε και άλλα» συνιστά εισήγηση αύξησης του ελλείμματος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More