Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα για την δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα στην Λάρισα

Μια επιστημονική ομάδα στην Λάρισα ερευνά τρόπους να συγκρατήσει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα σε φυτά, όπως το βαμβάκι, που καλλιεργείται στο Αχίλλειο Λάρισας.

Στόχος των αρμοδίων είναι η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας της ταχείας αποσάθρωσης των πυριτικών ορυκτών, μέσω της οποίας γίνεται δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι το βασικό αέριο του θερμοκηπίου. Μια τέτοια έρευνα ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο υπεύθυνος  του προγράμματος Λευτέρης Ευαγγέλου εξηγεί πως το πείραμα στο οποίο έχουν επικεντρωθεί, διερευνά την δυνατότητα αύξησης του ρυθμού δέσμευσης του CO2 με την εφαρμογή διαφόρων υλικών σε αρδευόμενες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και η μηδική. Επίσης ερευνάται κατά πόσο η δέσμευση του CO2 στο έδαφος σε ανόργανη μορφή επηρεάζει την ποιότητα και ποσότητα του βαμβακιού, καθώς και εάν και πόσο έχουν επηρεαστεί αρνητικά τα εδάφη. Η τελικά η μελέτη που έλαβαν έδειξε ότι η συγκράτηση του διοξειδίου δεν επιβαρύνει το έδαφος.

Είναι κάτι που γίνεται στην φύση, απλώς η ομάδα επιχειρεί να επιταχύνει την διαδικασία.

Ο κάμπος της Λαρίσης είναι μια περιοχή, όπου καταναλώνεται το περισσότερο νερό για την άρδευση του βαμβακιού και σπαταλά πολύτιμους υδάτινους πόρους. Το  σκεπτικό της δέσμευσης του CO2 μέσω τέτοιου είδους καλλιεργειών θα έχει διπλό αποτέλεσμα. Το νερό είναι ο πιο σπάνιος πόρος για την επιβίωση του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο ότι η δέσμευση του CO2 στην φύση γίνεται στα βάθη της θάλασσας και λιγότερο στα δάση της Ινδονησίας, όπου όμως το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και υγρό.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More