Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 8 Μαρτίου για τα Τέμπη

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα και του Νομαρχιακκού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια και την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, τους συλλόγους και την Ένωση Γονέων, για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο “εδώ και καιρό μετά από καταγγελίες εκατοντάδων εργαζομένων της περιοχής που μετακινούνται καθημερινά με το τραίνο για την δουλειά τους είχε αναδείξει τις άσχημες συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί ο σιδηρόδρομος. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τις πολύωρες καθυστερήσεις, άθλιες συνθήκες μετακίνησης, με απαρχαιωμένους συρμούς, με υπεράριθμους επιβάτες μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο. Ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε δεκάδες ατυχήματα στις σιδηροδρομικές γραμμές και μετράμε πάνω από 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ο νόμος του κέρδους και η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς των σιδηροδρομικών μεταφορών αφήνουν παντού το θανατηφόρο αποτύπωμά τους.

Επιπλέον η πόλη μας έχει πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια πολύ βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον ΟΣΕ. Η πόλη της Λάρισας χωρίζεται στην μέση εδώ και πολλά χρόνια από ένα τεράστιο δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών, με ανισόπεδες διαβάσεις που έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων. Μερικές περιοχές όπως η διάβαση στην οδό Κάρλας δίπλα ακριβώς από το 4ο ΕΠΑΛ, στο ΑΤΑ όπου τη διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές, το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Μεζούρλο όπου πριν από λίγα χρόνια κεραυνοβολήθηκε από 10.000 βολτ, 15χρονος μαθητής, στα ‘’νταμάρια΄΄ της Ν. Σμύρνης όπου και εκεί το 2017 παρασύρθηκε ένα 10χρονο παιδί χάνοντας τη ζωή του, είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής που έχει για ‘’θεό’’ τη λογική κόστους-οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους . Το πάγιο αίτημα της πόλης που στηρίζει το ΕΚΝΛ, για υπογειωποίηση των γραμμών που διέρχονται από τον αστικό ιστό συναντούσε μόνιμα την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του ΟΣΕ , με συνηγόρους τις εκάστωτε δημοτικές αρχές που δικαιολογούσαν αυτή την αδιαφορία με επιχειρήματα περί «τεράστιου κόστους του έργου» και «τεχνικών δυσκολιών» “.

Τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες.

· Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες.

· Άμεση ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου όπως η τηλεδιοίκηση, η φωτοσήμανση , το ETCS κα.

· Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής. Αντικατάσταση όλων των συρμών μεγάλης παλαιότητας με νέους σύγχρονους κι ασφαλείς.

· Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών.

· Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία.

· Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Να δρομολογηθούν άμεσα έργα για την υπογειωποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη μας(άξονες Αθήνας-Θεσσαλονίκης & Λάρισας-Βόλου). Μέχρι την αποπεράτωσή τους εξασφάλιση φυλάκων διαβάσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις διαβάσεις της πόλης κ.α.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More