Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από το Qatargate στο Moroccogate – Tα πρόσωπα «κλειδιά» στην υπόθεση διαφθοράς

Νέες αποκαλύψεις απο την κατάθεση του συντρόφου της Καϊλή στις βελγικές αρχές φέρνει στο φως η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Επί δέκα ώρες φέρεται να κατέθετε ο Φραντζέσκο Τζόρτζι λεπτομέρειες και στοιχεία για το πώς είχε στηθεί η εγκληματική οργάνωση -που ομολόγησε ότι συμμετείχε- με στόχο να αφεθεί ελεύθερη η Καϊλή για να φροντίσει το παιδί τους. Στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο των ερευνών, πέρα από την ακίνητη περιουσία της Εύας Καϊλή, μπαίνει και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της αδελφής της.  Στο μεταξύ υπάρχουν νέες αποκαλύψεις για την ανάμειξη του Μαρόκου στο Qatargate.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, έκανε λόγο για «μία επιχείρηση» στην οποία ο καθένας είχε τον δικό του ρόλο. Όπως είπε «από τη μία ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Παντσέρι ο οποίος φαίνεται ότι είχε τον ηγετικό ρόλο. Από την άλλη, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, επίσης Ιταλός, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος και τρίτον η Εύα Καϊλή η οποία ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος τελευταία μπορούσε να περνάει και να πείθει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  αμφιλεγόμενες απόψεις και ψηφίσματα για συγκεκριμένες χώρες χώρες.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ο Φρανσέσκο Τζόρτζι, να θυμίσουμε ότι δούλευε στον Κοτσολίνο, δηλαδή στον ευρωβουλευτή, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Μαρόκο, Αλγερία, Μαυριτανία, θέση την οποία προηγουμένως είχε ο Παντσέρι. Άρα βλέπουμε τη σύνδεση. Τον εμπιστεύονται όλοι και επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος της “Fight Impunity”, της μη κυβερνητικής οργάνωσης, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Παντσέρι. Το αναφέρει μάλιστα ο Τζόρτζι και στο Linkedin του. Δηλαδή δεν είναι κάτι κρυφό αυτό. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι οι ρίζες σε σχέση με το Μαρόκο είναι πολύ πιο βαθιές από το Κατάρ. Υπάρχουν οι συμφωνίες για την αλιεία, υπάρχει το μεταναστευτικό, ζητήματα που απασχολούν και χρειάζεται ώθηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την άλλη πλευρά, κάτι το οποίο δεν το συζητάμε πάρα πολύ, αλλά εδώ στο Βέλγιο συζητιέται πολύ έντονα, είναι ο ρόλος των ιμάμηδων, οι οποίοι Μαροκινοί ιμάμηδες σε μεγάλο βαθμό -πάλι δεν δεν τσουβαλιάζουμε τους πάντες- αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καθηγητές. Μπορούν να μπουν στα ανώτερα στρώματα, στα κατώτερα στρώματα, να επηρεάσουν τον κόσμο και ουσιαστικά να στείλουν τα δικά τους μηνύματα και να εισχωρήσουν εκεί που άλλοι δεν μπορούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες εστιάζουν πάρα πολύ στον ρόλο των ιμάμηδων και αναμένεται να εστιάσουν και πολύ περισσότερο στο ρόλο του Μαρόκου από ότι στο Κατάρ το διάστημα που μας έρχεται»

Kαι… Moroccogate – Ταξίδια στο Ραμπάτ και ύποπτες επαφές Παντσέρι και Τζόρτζι

Στη μαροκινή πτυχή του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο εστιάζουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και ΚNAK αλλά και οι ιταλικές  εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera. Αναδεικνύουν τις επαφές των Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι με το Μαρόκο είτε με απευθείας ταξίδια στο Ραμπάτ είτε μέσω του Mαροκινού πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν αλλά και μέσω του στελέχους των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών Μοχάμεντ Μπ., που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνος. Η Repubblica κατονομάζει τον Σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο ως τρίτο πρόσωπο στο κύκλωμα Παντσέρι βάσει της κατάθεσης του Τζόρτζι στο Βέλγο ανακριτή.

Κατά το ρεπορτάζ του ιταλικού δικτύου TG4: «ταξίδια στο Ραμπάτ, ύποπτες επαφές που φέρονται να έγιναν με τον πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου Μοχάμεντ Μπεραλαράσε ο οποίος μπορούσε να βασίζεται στις παρεμβάσεις του διπλωμάτη με έδρα τη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν. Κατά τον Τζόρτζι, ο Κοτσολίνο φέρεται να ενεργούσε με χρηματικά ανταλλάγματα και δώρα, όπως και ο Παντσέρι με τον οποίο εναλλάσσονταν στη θέση του συμπροέδρου της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου».

Ο Κοτσολίνο διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση λέγοντας ότι δε θυμάται κανένα ταξίδι στο Μαρόκο: «δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ανακριθεί, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Ποτέ δεν επεδίωξα προσωπικά συμφέροντα, πλεονεκτήματα ή οφέλη στην πολιτική μου ζωή».

Όμως το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα αναστέλλει προληπτικώς τη συμμετοχή του σε όλα τα κομματικά όργανα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Εντωμεταξύ η Le Soir κάνει λόγο για επαφές του Παντσέρι με το Μαρόκο ήδη από το 2011, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιοποίησε το 2014 και το 2015 ένας χάκερ. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα αποκαλύπτει σχετικό σημείωμα για σχεδιαζόμενο ταξίδι στο Μαρόκο. Όπως ανέφερε «αναζητήσαμε το συγκεκριμένο έγγραφο στο διαδίκτυο και φαίνεται ότι η αντιπροσωπεία του Μαρόκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποστείλει το σημείωμα στο Ραμπάτ κι ενημέρωνε για ταξίδι του Παντσέρι σε Μαρόκο και Αλγερία».

Το σκάνδαλο προκαλεί εντωμεταξύ όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες η οποία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Repubblica και του Politico, ήταν έκδηλη στη Σύνοδο Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να έκαναν ερωτήσεις σε έντονο ύφος στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επί μία ώρα προσπαθώντας να αξιολογήσουν αν υπάρχει κίνδυνος να πληγεί συνολικά το κύρος όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς κι αυτό είναι οδυνηρό, γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη είναι γεμάτη φως, λίγες μόνο στιγμές πήγαν κάποιοι να τη σκοτεινιάσουν. Δεν τα κατάφεραν. Και σας διαβεβαιώ, σήμερα εδώ από τη Θεσσαλονίκη, ότι ούτε τώρα θα μπορέσουν να την αμαυρώσουν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην αποψινή εκδήλωση απονομής βραβείων «Ελληνική Αξία» του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σχοινάς κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να αναλάβει «κάθε δυνατή πρωτοβουλία διαφάνειας» μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια, που έχει ήδη αναγγείλει, στη «μάχη κατά της διαφθοράς».

Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των κανόνων λειτουργίας στα λόμπι των Βρυξελλών μοιάζει επιτακτική.

Φρ. Τζόρτζι: Δέκα ώρες η απολογία του για το Qatargate

Θησαυρός για τις έρευνες των βελγικών Αρχών αποδείχτηκε η κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, η οποία χαρακτηρίζεται ως χειμαρρώδης. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, επί 10 ώρες έδινε ονόματα και εξηγήσεις, ενώ φέρεται να κατέθεσε σε ποιους κατέληγαν τα χρήματα από την ΜΚΟ “Fight Impunity”. Φέρεται να ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τους, καθώς ακολουθεί την στρατηγική που εφαρμόζει η σύντροφός του: να σωθεί αυτός που έχει να χάσει περισσότερα.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του πατέρα της Εύας Καιλή, η Corriere della Sera γράφει πως «όταν η ευρωβουλευτής είδε τα χρήματα, δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους και ζήτησε αμέσως να φύγουν από το σπίτι. Ο πατέρας της ανέλαβε να είναι ο μεταφορέας, γιατί δεν υπήρχε άλλος».

Στο μικροσκόπιο ΜΚΟ της Μανταλένα Καϊλή & ακίνητα

Οι ελληνικές Αρχές θα ελέγξουν τη χρηματοδότηση και τις ροές χρήματος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας που ίδρυσε η αδερφή της Εύας Καϊλή το 2017, η οποία δηλώνει έδρα το ίδιο κτίριο στο Κολωνάκι όπου στεγάζεται η εταιρία Real Estate που ίδρυσε η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της.

Η δεύτερη εταίρος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας είναι συνεργάτιδα της Εύας Καϊλή, η οποία είναι και διαχειρίστρια της εταιρίας Real Estate της ευρωβουλευτού και του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Στο μεγεθυντικό φακό μπαίνουν και τα ακίνητα της, όπως το διαμέρισμα των 170 τ.μ. που αποκτήθηκε το 2019 έναντι 260.000 ευρώ αλλά και ένα σπίτι στην Άνοιξη που αγοράστηκε το 2009 έναντι 290.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates: «ένα ακίνητο σε πολύ καλη περιοχή της Αθήνας, στο Παλαιό Ψυχικό, είδαμε ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι από 600.000-650.000 ευρώ. Μας δημιουργεί ερωτήματα πως ένας ιδιοκτήτης δέχτηκε να πουλήσει ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία  600.000-650.000 ευρώ στο ποσό των 260.000-270.000 ευρώ. Όσον αφορά στο σπίτι στην Άνοιξη, η ανώτερη τιμή θα μπορούσε να ήταν από 330.000 έως 350.000 ευρώ ενώ η τιμή πώλησης είναι στις 291.000 ευρώ, άρα δεν έχουμε μεγάλη απόκλιση».

Το σπίτι στην Άνοιξη πουλήθηκε από την ευρωβουλευτή το 2018 έναντι 340.000 ευρώ.

Αίτημα άρσης ασυλίας Σπυράκη: Ο πρωθυπουργός αναστέλλει την ιδιότητα μέλους της στη ΝΔ – Εκτός ψηφοδελτίου 

Αιφνιδιασμός στις Βρυξέλλες και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα μετά το αίτημα άρσης ασυλίας για την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη από τον εισαγγελέα και την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης. Η εξέλιξη βρήκε τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο οποίος μετά το πέρας της Συνόδου άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και φωτογράφισε τα όσα ακολούθησαν.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω».

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα, οι εξελίξεις ήταν ακαριαίες, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- η ευρωβουλευτής παρότι γνώριζε ότι υπήρχε έρευνα εις βάρος της από την OLAF, δεν ενημέρωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την Α’ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ: «Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται. Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Η ευρωβουλευτής ελέγχεται από την OLAF για ζημία εις βάρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «επίδομα αλλοδαπής» που φέρεται να λάμβανε συνεργάτης της, χωρίς να βρίσκεται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Η ιδια ξεκαθαρίζει ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Εύας Καϊλή και, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε ότι θέλει να διευκολύνει το κόμμα της.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου έτσι ώστε η ολοκλήρωση της έρευνας που θα δείξει ότι δεν έχω καμία επαφή και καμία σχέση με υπόθεση διαφθοράς. Θέλω να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για αυτό» ανέφερε η κ. Σπυράκη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Βολές προς τον Πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για «απελπιστική κατρακύλα» του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τελικά “με απόφαση Μητσοτάκη” αναστέλλεται η κομματική της ιδιότητα ή με πρωτοβουλία της ίδιας της κας Σπυράκη όπως ανακοίνωσε το πρωί; Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης ούτε την κα Σπυράκη δεν είναι σε θέση να ελέγξει» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της κυρίας Σπυράκη και το «πάγωμα» της υποψηφιότητάς της στις επερχόμενες εκλογές πυροδότησε εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση, στη σκιά και του σκανδάλου χρηματισμού και διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την υπόθεση Καϊλή.

«Δεν εμπλέκεται καθόλου ο ευρωβουλευτής με τη διαχείριση αυτών των χρημάτων (…) Ο κύριος Μητσοτάκης με τη δήλωσή του άλλαξε το επίπεδο, το ανέβασε… Η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της κυρίας Σπυράκη δείχνει ότι ενδεχομένως να είναι κάτι πιο σοβαρό» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου.

«Η κυρία Σπυράκη υπήρξε σαφής από την πρώτη στιγμή (…) Δεν έχει η υπόθεση καμία σχέση με το Qatargate, καμία σχέση με ζητήματα διαφθοράς (…) Είναι μία παρατυπία που συνέβη με έναν συνεργάτη της και είναι ανοικτή στο να λυθεί το θέμα αυτό» τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, στο ERTNEWS.

Η άρση ή μη της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη θα αποφασιστεί από το ευρωκοινοβούλιο, με το νέο έτος.

Πηγή: ΕΡΤ/ Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου, Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα- Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Μαρίνα Παπαδάκη

Σχετικά Άρθρα: Εκτός ΝΔ και ψηφοδελτίου η Μαρία Σπυράκη μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα

Qatargate – Corriere della Sera: Η 10ωρη κατάθεση Τζόρτζι, η αντίδραση Καϊλή για τα λεφτά και ο πατέρας – «κούριερ»

E. Βόζεμπεργκ για υπόθεση Σπυράκη: Παρατυπία με συνεργάτη της – Καμία σχέση με Qatargate

Δικηγόρος Μπούσης για Καϊλή στην ΕΡΤ: Σε ποια περίπτωση μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα

Αποκαλύψεις για το Qatargate: Το «παιχνίδι κατασκόπων» και ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More