Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

‘Α. Μπλίνκεν: Η Σουηδία και η Φινλανδία έκαναν τα απαραίτητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Διαφώνησε ο Τσαβούσογλου

«Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά την ταχεία ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παρουσία του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στην Άκυρα, ενώ για το μεγάλο αγκάθι των διμερών σχέσεων τα αμερικανικά F -16 τόνισε:

«Δεν μπορώ να σας δώσω ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ να πω ότι έχω ήδη συμμετάσχει ενεργά στο να μιλήσω στο Κογκρέσο σχετικά με την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης για το πακέτο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των F-16, τπρος την Τουρκία που είναι σημαντικό για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη λάβει συγκεκριμένα μέτρα εκπληρώνοντας ς δεσμεύσεις που ανέλαβαν», είπε ο Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα της σκανδιναβικής επέκτασης του ΝΑΤΟ υποστηρίζεται σθεναρά από την Ουάσιγκτον.

Αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε ότι δεν έχουν πειστεί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ ειδικά για τη Σουηδία που πρέπει να κάνει περισσότερα έναντι της τρομοκρατίας και ειδικά του κουρδικού PKK για να ξανακερδίσει την υποστήριξη της Άγκυρας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι « η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, της στρατολόγησης και η προπαγάνδα, συνεχίζονται στη Σουηδία», ενώ αντίθετα υποσχέθηκε ότι οι συνομιλίες με τη Φινλανδία θα συνεχιστούν σύντομα».

Αφού πραγματοποίησε μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πτήση πάνω από τις πληγείσες περιοχές της επαρχίας Χατάι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά σε πολλαπλά μέτωπα με την Τουρκία και «θα είναι δίπλα της, όσο διάστημα χρειαστεί για να ανακάμψει».

«Είναι δύσκολο να το εκφράσω με λέξεις: αμέτρητα κτίρια, κοινότητες, δρόμοι, κατεστραμμένα ή ολοσχερώς», είπε ο κ. Μπλίνκεν για τις καταστροφές από το σεισμό, υπενθυμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν εκατοντάδες άτομα για διάσωση και υποστήριξη στις πληγείσες περιοχές, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια.

Επίσης στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωίας κατά της Ουκρανίας. «Η καθαρή φωνή της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμη», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι «η συνεχής εφαρμογή ττης Σύμβασης του Μοντρέ απέτρεψε κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα».

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της Τουρκίας ως κόμβος διαμετακόμισης εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου και υγροποιημένου LNG, καθώς και μεταφοράς των αποθεμάτων της Κασπίας με την Ευρώπη.

Ο κ. Μπλίνκεν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο διμερές εμπόριο που ξεπέρασε τα 30 δισεκατομμύρια.

Στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Μπλίνκεν υπενθύμισε ότι στο πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το Anitkabir, «τόπος ανάπαυσης» του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας ενώ αναφέρθηκε στο μνημείο Τζορτζ Ουάσιγκτον και στις λέξεις που χαράχτηκαν στον οβελίσκο περί αιώνιας φιλίας. «Πιστεύω ότι η δέσμευση αυτή αντέχει στον χρόνο», είπε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More