Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: Σε μια κλωστή κρέμεται το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον

Πιο αβέβαιο από ποτέ διαφαίνεται  το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον! Οι σοκαριστικές διπλές παραιτήσεις σε απόσταση δέκα λεπτών, του καγκελαρίου και του υπουργού Υγείας του για το σκάνδαλο Κρις Πίντσερ τον βύθισαν στη μεγαλύτερη κρίση του.

Η αποσύνθεση του υπουργικού συμβουλίου είναι το γεγονός που πιθανότατα θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σύντομα, σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ακόμα κι αν έχει προς το παρόν λάβει την στήριξη των υπόλοιπων υπουργών του ξεκαθαρίζοντας χθες ότι θα συνεχίσει.

Σήμερα ο Μπορις Τζονσον θα απαντήσει σε ερωτήσεις που απευθύνονται στον Πρωθυπουργό στο βρετανικό κοινοβούλιο ενώ θα συναντηθεί με την επιτροπή των ανώτερων στελεχών των Τόρις, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο του κόμματός του. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δημοσκόπηση από το YouGov που αποκάλυψε ότι το 54% των ψηφοφόρων των Τόρις ήταν υπέρ της παραίτησης του , ενώ το 33% είπε ότι θα έπρεπε να παραμείνει. Ενώ για πρώτη φορά ο αριθμός των Βρετανών που θέλουν να παραιτηθεί έφτασε σε νέο υψηλό, στο 69%.

Ντόμινο παραιτήσεων στη Βρετανία – Πολιτική κρίση για τον Μπόρις Τζόνσον

Η κρίση αυτή τη φορά στην κυβέρνηση Τζονσον προκλήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου Κρις Πρίσνερ ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή για θέματα πειθαρχίας των Τόρις, μετά τις καταγγελίες ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες. Η Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για το περιστατικό, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, έγινε γνωστό πως ο Τζόνσον γνώριζε για κατηγορίες κατά του Πίντσερ ήδη από το 2019.

Ο Ναντιμ Ζαχαουι , που ήταν στο υπουργείο παιδείας αντικατέστησε τον Ρισι Σουνακ στο υπουργείο οικονομικών.

Βρετανία: Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ναντίμ Ζαχάουι

Ενώ ο Μπόρις Τζόνσον επέλεξε τον Στιβ Μπάρκλεϊ, πρώην καγκελάριο του Δουκάτου του Λάνκαστερ, ως τον νέο υπουργό Υγείας της Βρετανίας

Την παραίτησή του από τους Τόρις του Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ένας από τους αντιπροέδρους του κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, αποτελώντας την τρίτη, μετά από αυτές των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι στηρίζει «100%» τον πρωθυπουργό ενώ την ίδια ώρα ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση του Τζόνσον καταρρέει ζητώντας τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο Μπορις Τζονσον δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κυβέρνησής του σχολιάζει το BBC επισημαίνοντας οτι βιώνει τις πιο επικίνδυνες και ανατρεπτικές ημέρες της πολιτικής του καριέρας.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More