Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: «Τρίζει η καρέκλα» της Λιζ Τρας – Τα σενάρια μετά την πιθανή απομάκρυνσή της

Το σύνθημα «Ανάπτυξη» με το οποίο εξελέγη από τη βάση του κόμματος η Λιζ Τρας μετετράπηκε σε «Σταθερότητα» από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ. Ο ίδιος προχώρησε στην κατάργηση του συνόλου του προϋπολογισμού της Λιζ Τρας και του προκατόχου της.

Μάλιστα, με έκτακτο διάγγελμα ανακοίνωσε την πλήρη μεταστροφή της κυβέρνησης σε όλες τις φορολογικές περικοπές:

μείωση του εταιρικού φόρου,
μείωση του φόρου εισοδήματος,
περικοπή του φόρου μερισμάτων,
αλλαγή των κανόνων εργασίας εκτός μισθοδοσίας IR35,
αγορές χωρίς ΦΠΑ για ξένους επισκέπτες και
«πάγωμα» του φόρου αλκοόλ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι μείωσε τον χρόνο υποστήριξης στους λογαριασμούς ενέργειας από 2 χρόνια σε έξι μήνες. Το όριο στην χρέωση των εταιριών τώρα ισχύει έως τον Απρίλιο.

Επιπλέον, ο Τζέρεμι Χαντ έφερε το μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό σήμερα αντί για τις 21 Οκτωβρίου και πρόκειται να ενημερώσει την Βουλή το απόγευμα.

Οι ανακοινώσεις αυτές φαίνεται να έφεραν αποτελέσματα, καθώς η λίρα αύξησε την ισοτιμία της στο δολάριο αλλά και στο ευρώ, ενώ και οι αγορές ομολόγων απάντησαν θετικά.

Αμφισβήτηση Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας πλέον αμφισβητείται δημόσια, αφού το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη ουσιαστικά καταστράφηκε, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ηγεσία της.

Τρεις από τους βουλευτές των Τόρις την κάλεσαν ανοιχτά να παραιτηθεί, με περισσότερους να διαρρέουν πληροφορίες δυσαρέσκειας στον Τύπο.

Δημοσιεύματα υπολογίζουν σε 100 τους βουλευτές που θέλουν την απομάκρυνσή της ενώ για να πραγματοποιηθεί απαιτούνται περίπου πάνω από 50 ή το 15% των βουλευτών.

Εκλογές ζητούν οι Εργατικοί

Οι Εργατικοί ζητούν πλέον εκλογές και το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της Βουλής έκανε δεκτό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κατεπείγουσα ερώτηση για την οικονομία. Οι Εργατικοί ζητούν από την Τρας να έρθει στην Βουλή και να απαντήσει για το χάος που προκάλεσε, όπως λένε. Ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί ποιος θα απαντήσει στην ερώτηση, ωστόσο η διαδικασία θα πάει πίσω την ενημέρωση του Υπουργού ΟΙκονομικών.

Τα σενάρια μετά την πιθανή απομάκρυνση της Τρας

Ήδη συζητιούνται οι προοπτικές απομάκρυνσης της Λιζ Τρας με τρία σενάρια να προβάλλονται ως προοπτική:

το πρώτο θέλει οι βουλευτές να δίνουν εντολή σε υπηρεσιακό πρωθυπουργό με πιθανά ονόματα τον Ρίσι Σούνακ και την Πενι Μορνταουντ που ήταν οι δύο επικρατέστεροι στην κούρσα ηγεσίας μετά την Λιζ Τρας,
το δεύτερο σενάριο θέλει τον υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας να αναλαμβάνει ως πρόσωπο κοινής αποδοχής και
το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για εκλογές.

Ο Μπεν Ουάλας, δεν ενδιαφέρεται όπως έχει δηλώσει και πριν τις εσωκομματικές εκλογές του καλοκαιριού. Η Πένι Μορντάουντ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι πρέπει να σταθούν ενωμένοι, πίσω από την Τρας.

Εν τω μεταξύ, νέα δημοσκόπηση της Opinion δείχνει ότι οι Τόρις θα καταβυθιστούνε σε περίπτωση εκλογών. Σύμφωνα με αυτήν, οι Συντηρητικοί θα έχαναν 219 έδρες για να καταλήξουν στις 137, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις 39 έδρες και το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP) στις 37.

Προβλέπει επίσης ποσοστό 43% για τους Εργατικούς, 28% για τους Συντηρητικούς, 13% για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, 7 % για τους Πράσινους, και 4% για το SNP.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο αναμένεται να χάσουν την έδρα τους αρκετά προβεβλημένα μέλη, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός για τις Επιχειρήσεις Τζέικομπ Ρις Μογκ.

Πάντως, η κατάσταση για άλλη μία φορά είναι εκρηκτική και εξαιρετικά προβληματική στην κυβέρνηση της χώρας, καθώς από τις εκλογές του 2019 και μετά είχε 6 διαφορετικούς υπουργούς οικονομικών και δύο πρωθυπουργούς.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More