Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλλία: Νέες διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό – Περίπου 240 πορείες σύμφωνα με την αστυνομία

Νέες διαδηλώσεις ενάντια στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο (11/2) σε όλη τη Γαλλία, με τις αστυνομικές αρχές να υπολογίζουν 240 πορείες. 

Η μεγαλύτερη, εκείνη του Παρισιού, ξεκινάει στις 2μμ, ώρα Ελλάδας, από την πλατεία της Δημοκρατίας ως την πλατεία του Έθνους. 

Οι αρχές έχουν σχεδιάσει μια εναλλακτική πορεία από παράλληλους δρόμους αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή ώστε να διοχετεύεται το πλήθος. 

Οι προηγούμενες τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις θεωρούνται επιτυχημένες, καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο. 

Είναι η πρώτη φορά που οι διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία ενάντια στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση διοργανώνονται από τα συνδικάτα Σάββατο, με στόχο να επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να διαδηλώσει. 

Άλλες δυο κινητοποιήσεις ήδη προγραμματίστηκαν από τα συνδικάτα που εμφανίζονται ενωμένα, στις 16/2 και 7/3. 

Παράλληλα, στην Εθνοσυνέλευση, η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό εξελίσσεται σε ριάλιτι σόου. 

Χτες ήταν η σειρά ενός βουλευτή του αριστερού κόμματος του Μελανσόν που ανάρτησε στο Twitter φωτογραφία του από μια διαδήλωση όπου εμφανίζεται με την τρίχρωμη κορδέλα που συμβολίζει το αξίωμα του να πατάει πάνω σε μπάλα με ζωγραφισμένο το πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού για το συνταξιοδοτικό, Olivier Dussopt.

Τα υπόλοιπα κόμματα απαίτησαν να το κατεβάσει. Απέναντι στην άρνηση του, η συμπολίτευση τον κατηγόρησε ότι ενθαρρύνει πολιτικές δολοφονίες, ενώ το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν που παλαιότερα βουλευτής της τιμωρήθηκε για μια ρατσιστική έκφραση, απαίτησε παραδειγματική τιμωρία. 

Τελικά, η Πρόεδρος της Βουλής διέκοψε την συνεδρίαση και αποφάσισε να τιμωρήσει τον βουλευτή Thomas Portes με την ύψιστη ποινή, δηλαδή 15 μέρες απαγόρευση εισόδου στο ημικύκλιο και ένα μήνα άνευ βουλευτικής αποζημίωσης.

Όμως τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μακρον στην προσπάθεια της να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο που δίνει την εντύπωση ότι εξαπατά τους μελλοντικούς συνταξιούχους. 

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τις «μικρές συντάξεις» ώστε οι μελλοντικοί συνταξιούχοι που πληρώνονται τον κατώτερο μισθό, 1.353€ καθαρά, καθ’ όλη την επαγγελματική τους καριέρα θα λάβουν πλήρη σύνταξη το 85% του βασικού μισθού, δηλαδή 1.200€ καθαρά. 

Στη αρχή όλοι θεωρούσαν ότι είναι καθαρά αλλά πιθανόν να είναι μεικτά. Τώρα φαίνεται ότι αυτή η αύξηση όπως κι αν έχει δεν αφορά παρά μια μειονότητα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More