Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Η Ρωσία πρέπει να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την εισβολή της στην Ουκρανία, υιοθετώντας ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι η Μόσχα οφείλει να καταβάλει στο Κίεβο πολεμικές αποζημιώσεις.

Η ψηφοφορία στο παγκόσμιο σώμα των 193 μελών ήταν 94-14 με 73 αποχές.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια προέτρεψε τα μέλη της συνέλευσης να καταψηφίσουν, αποκαλώντας το ψήφισμα «προσπάθεια νομιμοποίησης αυτού που βάσει του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί» και χαρακτήρισε  «νομικά άκυρη» την απόφαση που εγκρίθηκε από τον Καναδά, τη Γουατεμάλα, την Ολλανδία, την Ουκρανία και συνολικά 94 χώρες.

Ο Ρώσος πρεσβευτής χαρακτήρισε μάλιστα την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης «ως παραβάν που επιχειρεί να κρύψει αυτή την ανοιχτή ληστεία», της οποίας «ωφελούμενοι θα καταλήξουν να είναι οι δυτικές πολεμικές βιομηχανίες» ενώ προειδοποίησε ότι η έγκριση του ψηφίσματος «μπορεί μόνο να αυξήσει την ένταση και την αστάθεια σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Sergiy Kyslytsya παρέθεσε αναφορές για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από Ρώσους και τόνισε ότι η χώρα του «θα έχει το τρομακτικό καθήκον να ανοικοδομήσει τη χώρα και να ανακάμψει από τον πόλεμο».

Το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) της Ρωσίας στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας εμπόδισε  να εκδοθεί ανάλογο ψήφισμα, αλλά δεν υπάρχουν βέτο στη Γενική Συνέλευση, η οποία έχει εγκρίνει τέσσερα ψηφίσματα που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή.

Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτική βαρύτητα.

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More