Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δευκαλίωνας: Το ηλεκτρονικό βιβλίο για τις πλημμύρες

Συνέντευξη τύπου παρουσία και του δημάρχου Μουζακίου, Θεοφάνη Στάθη παραχώρησε σήμερα η Διεύθυνση του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μουζακίου κατά την οποία παρουσιάστηκε το ηλεκτρονικό βιβλίο “Δευκαλίωνας Εκπαίδευσης για τις πλημμύρες” που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Όπως τόνισε ο διευθυντής του ΚΠΕ Μουζακίου, Αντώνης Ντάνης, “το βιβλίο αυτό στάλθηκε σήμερα σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός γιατί:
Οι πλημμύρες είναι το πιο συχνό φαινόμενο των φυσικών καταστροφών. Τα τελευταία χρόνια αυξάνει η συχνότητα τους και το μέγεθος των καταστροφών που οφείλονται σ΄αυτές, λόγω της κλιματικής κρίσης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.
Στην Ελλάδα υπάρχουν κενά όσον αφορά την εκπαίδευση για τις πλημμύρες. Επίσης, πολλές έρευνες δείχνουν ότι η εκπαίδευση για τις πλημμύρες βοηθά στη μείωση των καταστροφικών αποτελεσμάτων”.


Για το ηλεκτρονικό αυτό βιβλίο που περιέχει 1000 περίπου σελίδες, εργάστηκαν σε ομάδες, 60 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, από όλα τα μέρη της Ελλάδας για 2 χρόνια.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του βιβλίου παρουσιάστηκαν σε 15 τηλεημερίδες και δέχτηκαν ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτικούς που τις παρακολούθησαν.
Είκοσι δύο πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ειδικοί δώσανε πολύτιμες συμβουλές και κάνανε υποδείξεις για την βελτίωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Το βιβλίο περιέχει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αφορούν τις πλημμύρες για τους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από τις οποίες μπορούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να επιλέξουν για να αναθέσουν ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσής, η να κάνουν κάποιες στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων.
Μια εκπαιδευτική προσέγγισή για τις πλημμύρες μέσα από τη Συστημική του Παρατηρητή, με βάση την οποία μπορεί να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Ένα εγχειρίδιο για τις “Μορφές και πλημμυρική συμπεριφορά των ρεμάτων” για εμβάθυνση στις λειτουργείες και την μορφολογία των ποταμών.
Μια Ψηφιακή Έκθεση “Συνομιλώντας Με Εικαστικά Έργα Τέχνης… Για Τις Πλημμύρες” με έργα από όλο τον κόσμο που τις αφορούν.
Οδηγό για την παραπάνω έκθεση όπου παρατίθενται πληροφορίες για τα εικαστικά έργα.
Λεξικό για διάφορους όρους που αναφέρονται στο βιβλίο.
Το βιβλίο μπορεί να το “κατεβάσει” κάποιος από το Διαδίκτυο τη Διεύθυνση: httpq//deukalion.sch.gr/wp/e-book/.
Τέλος, ο κ. Ντάνης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του έργου, που αναφέρονται στο βιβλίο, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικές αρχές, τον Δήμο Μουζακίου και το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με ποτάμια, όπως και άλλους φορείς που δεν αναφέρονται αλλά συνεργάστηκαν, όπως, Δασαρχεία, Υπηρεσίες, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, οργανισμούς ΟΤΑ, προέδρους Τοπικών Συμβουλίων και άλλους.
“Ο καθένας έβαλε ένα πολύτιμο λιθαράκι για να χτιστεί αυτή η στέρεη συνεργασία που μας έδωσε αυτό το αποτέλεσμα, και είναι μια βάση για να χτιστούν και νέες συνεργασίες προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης”.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More