Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακρίσεις σε Ελληνοαυστραλούς για τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ

Τουλάχιστον 20 ομογενείς, επτά γυναίκες και 13 άνδρες, συγκαταλέγονται στον κατάλογο των 992 Αυστραλών, οι οποίοι βραβεύονται από την αυστραλιανή πολιτεία με την ευκαιρία των γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ. Οι διακρίσεις απονέμονται σε πολίτες για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ελληνόφωνου, δημόσιου ραδιοφώνου SBSGreek, στην κατηγορία του Συνοδού, το υψηλότερο επίπεδο στην Γενική Κατηγορία του Αυστραλιανού Τάγματος (Companion in The General Division of the Order of Australia), δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ομογενής. Ωστόσο, η δεύτερη υψηλότερη διάκριση του Αξιωματικού (Officer AO in the General Division of the Order of Australia), απονεμήθηκε στον Χριστόφορο Λεπτό από τη Βικτώρια, ο οποίος είναι πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος για την Καρδιά, ενώ συμμετέχει και στο συμβούλιο της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης. H βράβευσή του βασίστηκε στην συμμετοχή και προσφορά του σε μη κερδοσκοπικές εταιρείες και της φιλανθρωπικής του στήριξη στον κοινωνικό σύνολο και στον χώρο της εκπαίδευσης.
Την τρίτη διάκριση του Μέλους (Member AM in the General Division of the Order of Australia) έλαβαν ο επιχειρηματίας Ανδρέας Ανδριανόπουλος από τη Βικτώρια από τον χώρο των πετρελαιοειδών και η Χαρά (Τζόι) Δαμούση, καθηγήτρια Ιστορίας στη Σχολή Ιστορικών και Φιλοσοφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Επίσης, στην ίδια κατηγορία του Μέλους βραβεύθηκαν η Χριστίνα Ευθυμιάδη, από τη Νέα Νότια Ουαλία, πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Burwood και της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου με προσφορά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Σχολή, του Πανεπιστήμιου του Σύδνεϋ, Πίτερ Γεράγγελος από τη Νέα Νότια Ουαλία, για την προσφορά του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το πλήθος συγγραμμάτων που έχει συντάξει.

Η τέταρτη διάκριση είναι το μετάλλιο στην Γενική Κατηγορία του Τάγματος της Αυστραλίας (Medal in the General Division of the Order of Australia – OAM). Με τη συγκεκριμένη διάκριση τιμήθηκε η Χριστίνα Δεσποτέρη, η οποία μεταξύ άλλων, βραβεύτηκε για το έργο της στην Επιτροπή Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολη και για το ρόλο της στην ανέγερση του μνημείου του Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, τον Αυστραλό στρατιωτικό που έσωσε από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες χιλιάδες επιζώντες και προσφυγόπουλα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Στην ίδια κατηγορία βραβεύθηκαν ο Δρ. Στέφανος Ηροδότου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης που έχει διακριθεί για πολλές συνεχόμενες χρονιές ως «Καθηγητής της Χρονιάς» και η διευθύντρια του Συμβουλίου Πολυπολιτισμικών Κοινοτήτων της Νότιας Αυστραλίας, Έλενα Κυριαζοπούλου, η Φελίσια Λεονάρδου από τη Βικτώρια, η οποία από το 1993 διοργανώνει τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα της Αρχιεπισκοπής και είναι πρόεδρος της Αδελφότητας των Ευβοιωτών «Εύριπος» για 26 χρόνια. Με τη συγκεκριμένη διάκριση τιμήθηκαν επίσης ο Παναγιώτης Μερκούλιας από τη Βικτώρια, με θητεία στον ομογενειακό οργανισμό ΑΧΕΠΑ, ο Νικόλας Παπαζαχαριάκης από τον κλάδο της φιλοξενίας, του τουρισμού και της υψηλής γαστρονομίας, ο Kωνσταντίνος Παύλου από το Σύδνεϋ ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος για 30 χρόνια στην Επιτροπή Ελληνο-Αυστραλών Αθλητών, ο Στήβεν Στεφανόπουλος ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος δήμαρχος της Αυστραλίας στον Δήμο Stonnington της Μελβούρνης και ο Σύδνεϋ Βιλλής (Sydney Villis) από τη Νότια Αυστραλία για τις υπηρεσίες του σε οργανισμούς αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Πολιτεία του.

Στην κατηγορία των προσώπων που υπηρετούν σε τομείς όπως το Δημόσιο, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το μετάλλιο για την Προσφορά προς το Κοινωνικό Σύνολο βραβεύτηκαν ο Αργύρης Αλισανδράτος, αναπληρωτής γραμματέας στο Υπουργείο Παιδιών, Οικογενειών και Ατόμων με Αναπηρία της Βικτώριας και ο αντισυνταγματάρχης Παύλος Μπέλλας (Paul John Bellas), ο οποίος συνέβαλε στην μεταρρύθμιση του τρόπου διοίκησης του Αυστραλιανού Στρατού.

Τέλος, τιμήθηκαν και 4 ομογενείς αστυνομικοί και συγκεκριμένα η Ιωάννα Σταμπαλία για συμμετοχή στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Δικαστηρίων στην πολιτεία της, ο επιθεωρητής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Σκοτ Μελλής για υπηρεσίες στον τομέα του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η αστυνομικός Κάιλι Βέλλιου για την αντιμετώπιση θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας και ο επιθεωρητής της Αστυνομίας της Βικτώριας, Ανδρέας Μαρκάκης για τις εξαιρετικές του υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο για πάνω από 22 χρόνια.

Καταλήγοντας, διευκρινίζεται στο άρθρο, κατά την αναζήτηση των Ελλήνων και Ελληνίδων που βραβεύθηκαν, κριτήριο είναι το ελληνικό επώνυμο, οπότε ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι ομογενές άντρες και γυναίκες, που τιμήθηκαν αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπιστούν επειδή το επώνυμό τους είχε αλλάξει.

Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, με στοιχεία από την ιστοσελίδα του δημόσιου ραδιοφώνου «SBSGreek»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More