Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Βερβεσός στο Πρώτο: Πρέπει να δούμε πού τελειώνει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πού αρχίζει ο νομικός μας πολιτισμός (audio)

«Αν απαγγελθούν κατηγορίες και οδηγηθούν αυτοί οι άνθρωποι προς ποινική διερεύνηση- όπως και οι δύο-, όσοι άλλοι οδηγηθούν θα μπορούν να υποστούν την ίδια μεταχείριση» εξήγησε ο Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, για την δημόσια συζήτηση περί της δημοσιοποίησης των στοιχείων των 213 ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον 53χρονο κατηγορούμενο, Ηλία Μίχο.

Αναφορικά με το γεγονός ότι πολίτες αλλά και μέλη της πολιτικής σκηνής ζητούν να δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των 213, ο κ. Βερβεσός επισήμανε ότι αυτή την στιγμή δεν προστατεύονται όσα πρόσωπα εμπλέκονται σε υποθέσεις τέτοιων αδικημάτων, καθώς υπάρχουν ειδικές διατάξεις στον νόμο, που αίρουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε αδικήματα που αφορούν ανηλίκους και βιασμούς ανηλίκων. «Άρα αυτοί που εμπλέκονται, τα ονόματά τους, μπορούν με συγκεκριμένη διαδικασία που ο νόμος προβλέπει να δημοσιοποιούνται κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί προσωπικών δεδομένων. Γι΄ αυτό και ήδη επετράπη να δούμε και τα πρόσωπά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμα πως «το κοινό περί δικαίου αίσθημα μας έχει ταλαιπωρήσει πολύ σαν κοινωνία όχι μόνο εμάς, στο εξωτερικό και παντού και θα πρέπει να δούμε πού τελειώνει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πού αρχίζει ο νομικός μας πολιτισμός, ειδάλλως θα γίνουμε μια κοινωνία που θα πετάει πέτρες».

Όσο αφορά στις ποινές που προβλέπονται για αδικήματα που αφορούν ανηλίκους και στην συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος ο κ. Βερβεσός τόνισε ότι «υπάρχουν πλαίσια που λειτουργούν στον διεθνή πολιτισμό, υπάρχουν διεθνή δικαστήρια, έχουν βγει αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει ένα όριο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί αυτή η τοποθέτηση. Εάν θέλουμε να παραμείνουμε εδώ. Αν δεν θέλουμε να γίνουμε Περσία, Ιράν, αν δεν θέλουμε να γίνουμε κοινωνία τέτοιου τύπου, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα, αλλά δεν μπορούμε να επανέλθουμε στο Τέξας και να πάμε να επαναφέρουμε την θανατική ποινή».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προσέθεσε «είμαστε δυτικά, να μην πάμε ανατολικά. Να μείνουμε εδώ που είμαστε. Το έγκλημα θα υπάρχει πάντα και οι κοινωνίες μπορούν να αντιμετωπίσουν το έγκλημα με συγκεκριμένους τρόπους, δεν μπορούν να φτάσουν στον πυρήνα της ψυχής του ανθρώπου. Δείτε πως συνεχίζονται οι γυναικοκτονίες μετά την συγκεκριμένη αυστηροποίηση του πλαισίου» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι το πλαίσιο ποινής για τις υποθέσεις βιασμών ανηλίκων έχει αυστηροποιηθεί με τις τελευταίες πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις.

«Μιλάμε για βαριές ποινές οι οποίες δεν μετατρέπονται και εκτίονται, η υφ’ όρων απόλυση των ποινών αυτών είναι πάρα πολύ αυστηρή. Δηλαδή τα αδικήματα αυτά για τα οποία μιλάει η κοινή γνώμη είναι πολύ σοβαρής αντιμετώπισης ποινικής. Αλλά τα αδικήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται μόνο με ποινικά μέτρα και ποινική καταστολή» κατέληξε ο κ. Βερβεσός.

 

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More