Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Σταθακόπουλος για Ιμάμογλου: Αν η αίτηση αναστολής της ποινής δε γίνει δεκτή, δεν θα είναι υποψήφιος (video)

Την επόμενη ημέρα στην Τουρκία, μετά την είδηση ότι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ανοίγοντας έτσι το εκλογικό δρόμο για τον Ταγίπ Ερντογάν ανέλυσαν στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. Παντείου – Νομικός και οι δημοσιοσιογράφοι Αριάννα Φερεντίνου και Φάνης Παπαθανασίου.

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν βρισκόταν χθες στην Τουρκία και δεν είχαμε αντιδράση ουσιαστική» δήλωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με δηλώσεις μελών της κυβέρνησης δεν θέλουν να θυματοποιηθεί ο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν και αναμένουν την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη.

«Πολλά εξαρτώνται από τον υπουργό Εσωτερικών, τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, στον οποίο υπάγεται και όλη η αυτοδιοίκηση. Ο Σοϊλού ήταν εκείνος ο οποίος έχει παύσει αρκετούς το 2019 δημάρχους, κυρίως Κούρδους. Αν θέλουν να τραβήξουν πάρα πολύ το σχοινί, μπορεί  ο Σοϊλού να καθαιρέσει τον Ιμάμογλου και αντί αυτού να βάλει ενδεχομένως κάποιον από το Δημοτικό Συμβούλιο», συμπλήρωσε η κ. Φερεντίνου.

Η ίδια μετέδωσε το κίνημα αλληλεγγύης προς τον Εκρεμ Ιμάμογλου στο εσωτερικό της χώρας τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα ΜΜΕ της χώρας.

Μιλώντας για την πολιτική απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης ο κ. Ιμάμογλου ο Δημήτρης Σταθακόπουλος αναφέρθηκε στο άρθρο 119 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο αν κάποιος, με αντιπολιτευτικό λόγο, προσβάλει τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, προσβάλλει κατ’ αντανάκλαση τον τουρκικό λαό. Και όπως εξήγησε, αυτό είναι ποινικά κολάσιμη πράξη.

Ο νομικός ανέλυσε το νομικό σύστημα της Τουρκίας λέγοντας ότι «ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε πρωτοδίκως στο ποινικό δικαστήριο» και όπως είπε, αναμένεται να ασκήσει έφεση ζητώντας να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ούτως ώστε να μπορέσει να ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα, κυρίως του εκλέγεσθαι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η αίτηση αναστολής της ποινής δεν γίνει δεκτή δεν θα έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

«Μην ξεχνάμε ότι τα κόμματα θα κατέβουν στον πρώτο γύρο με τους αρχηγούς τους και στο δεύτερο γύρο που δεν θα έχει εκλεγεί πρόεδρος. Εκεί θα πρέπει να συμφωνήσουν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να στηρίξουν ένα αντίπαλο δέος του Ερντογάν, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», προσέθεσε ο Τουρκολόγος.

Και όπως τόνισε ο Τούρκος ψηφοφόρος, όσο απογοητευμένος και να είναι από τον Ερντογάν, δεν υπάρχει παράσταση νίκης από άλλον, πράγμα που του δίνει μια ένα αβαντάζ ή να ασκήσει το αυτονόητο ή να τους κυνηγήσει».

Θλίψη και απόγοήτευση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στις διεθνείς αντιδράσεις με αποκορύφωμα τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρμπεντ αναφέρθηκε ο Φάνης Παπαθανασίου λέγοντας ότι δεν είναι τυχαία η αμερικανική αντίδραση που ανέφερε ότι η απόφαση για τον Ιμάμογλου δεν συνάδει με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

«Ο κ. Ερντογάν δείχνει με αυτή του την κίνηση ποιος είναι βασικός του αντίπαλος; Ποιον ποιον φοβόταν ακόμη και μέσα από τη φυλακή» είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι η διαδικασία της έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να πάρει χρόνια.

Η αλληλοκάλυψη στην ανακήρυξη της ΑΟΖ θα οδηγήσει στην επίλυση της διαφοράς δικαστικώς

 

O κ. Σταθακόπουλος αναφέρθηκε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στην πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου για την ανακήρυξη ΑΟΖ.

«Εδώ έχουμε σαφώς αλληλοκάλυψη συμφωνιών. Τώρα το ποιος υπερισχύει και ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο δεν το κρίνουν τα κράτη τα οποία ασκούν τα δικαιώματά τους. Όταν θες να οριοθετήσεις χρειάζεται και δεύτερο αντισυμβαλλόμενο μέρος. Εδώ, βλέπουμε μια αλληλοεπικάλυψη Ελλάδος, Αιγύπτου, Τουρκίας, Λιβύης, Αιγύπτου. Όλα αυτά έχουν μέσα σπέρματα ακυρότητας. Μέχρι κάποιος κάπου κάπου θα δει το αρμόδιο όργανο να προσφύγει, να τα ακυρώσει» είπε ο δρ του Παντείου.

Και όπως δήλωσε στις «Συνδέσεις» το «ό,τι έχουμε αλληλοεπικάλυψη και συγκρουόμενα συμφέροντα αυτή τη στιγμή οδηγεί ακριβώς στην επίλυση της διαφοράς δικαστικώς κάποια στιγμή ή με συμφωνία».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Κοινή δήλωση των δημάρχων EUROCITIES υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More