Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του «Πύργου Χαροκόπου»

Ο  «Όμιλος Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας», η Κίνηση Πολιτών «Λάρισα η Πόλη μου» και ο Σύλλογος «Φίλοι Πύργου Χαροκόπου», διοργάνωσαν εκδήλωση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο  για “το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Πύργου Χαροκόπου”. Κοινό σημείο των τριών συλλογικών φορέων είναι  η προσπάθεια που κάνουν για να διαφυλαχθεί η ιστορική μνήμη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και να διασωθούν τα μνημεία της.

Ένα από αυτά είναι και το Κονάκι, γνωστό στους περισσότερους ως Πύργος Χαροκόπου. Όπως επισημάνθηκε  στην εκδήλωση, “παρά το γεγονός ότι πρόκειται για  ένα χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, έργο τέχνης, απειλείται με κατάρρευση. Το ιστορικό αυτό μνημείο, του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, η θερινή κατοικία της αλησμόνητης Μελίνας Μερκούρη, ο χώρος που φιλοξένησε ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υπουργούς και βουλευτές, το κτίριο που συνδέεται με την τοπική ιστορία των αρχών του προηγούμενου αιώνα,  κινδυνεύει”.

“Η αδιαφορία των ιδιοκτητών για τη συντήρησή του, αλλά και η απόπειρα εκποίησής του με πλειστηριασμό από την Τράπεζα Πειραιώς”, κινητοποίησε τους πολίτες της Λάρισας οι οποίοι τονίζουν πως αποτελεί άμεση ανάγκη η επέμβαση των φορέων της πόλης  για να σωθεί το Μνημείο.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κωνσταντίνος Συρμακέζης, ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π., ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ιατρός – ιστοριοδίφης και οι αρχιτέκτονες, Χριστίνα Ζυγογιάννη και Μαρία  Στεφανίδου. Την εκδήλωση συντόνισε ο εκπαιδευτικός – δημοσιογράφος, Γιώργος Τράντας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More