Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση του ΔΠΘ για το κλίμα – Στον ορεινό όγκο της Ροδόπης πέφτει ικανή ποσότητα βροχής

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Ροδόπης σχετικά με το κλίμα. Τη διοργάνωσε το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ.

Υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η Αλεξάνδρα Γκεμιτζή η οποία τόνισε: «Ήρθαμε να ενημερώσουμε για τα πρώτα αποτελέσματα που είχαμε από το πρόγραμμα waterline. Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα όπου το πανεπιστήμιο είναι επικεφαλής εταίρος.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν να πέφτει στην περιοχή ικανή ποσότητα βροχής.

Στον ορεινό όγκο έχουμε 1100 mm νερού είναι πολύ καλό ποσό βροχής ενώ στα πεδινά έχουμε γύρω στα 550-600 mm νερού, Άρα ο ορεινός όγκος έχει πολύ καλή ποσότητα νερού που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την περιοχή μας . Από την άλλη έχουμε μια ανισοκατανομή βροχόπτωσης δηλαδή έχουμε καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες δεν είναι πάρα πολύ χρήσιμες για να γεμίσουμε τις αποθήκες νερού μας.

Έτσι βλέπουμε από τα δορυφορικά δεδομένα ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε μια πτωτική τάση στα αποθέματα νερού. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει να αρχίσουμε να μπαίνουμε στο σκεπτικό της αποθήκευσης νερού με μικρά φράγματα.

Πρέπει να φροντίσουμε να διαχειριζόμαστε αυτό που έχουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας ερευνητές, φορείς που έχουν την διοίκηση στα χέρια τους ακόμη κι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι».

Παρόντες πάντως στην εκδήλωση ήταν και οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι από τα «Καιρικά Νέα Θράκης» που συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο όπως ο Κωνσταντίνος Ζάρας ο οποίος τόνισε: «Εμείς βασιζόμαστε στα στοιχεία της Αλεξάνδρας και των μετρήσεων που κάνει. Εμείς ασχολούμαστε κυρίως με τις προβλέψεις . Παίρνουμε στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που μας δείχνουν κι εμάς τα στοιχεία των βροχοπτώσεων. Εμείς ως Καιρικά Νέα Θράκης συμπράττουμε με το Πανεπιστήμιο βάζοντας κάποιους σταθμούς στην περιοχή».

Ερωτηθείς ο κ. Ζάρας σχετικά με τον καιρό είπε ότι μετά τις 3 Οκτωβρίου πέφτει η θερμοκρασία.

Καταληκτικά η κα. Γκεμιτζή πρόσθεσε, ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να προσφέρει τοποθετώντας κάποιους αισθητήρες σ’ ένα αγροτικό σπίτι ώστε να συλλέγει δεδομένα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More