Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Εκτοπισμένοι, μικρές πράξεις επιβίωσης»: Ντοκιμαντέρ των Α. Μπάρλου – Α. Ribagorda -C. Burck

Με συνείδηση του κοινωνικού ρόλου του αθλητισμού και της ιστορικής μνήμης σε μία περιοχή που δέχτηκε μεγάλο αριθμό Μικρασιατών προσφύγων, η Θύελλα Πατρών, είχε τη δικιά της συμβολή σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο ιστορικός σύλλογος (ιδρύθηκε το 1930): «Συμπληρώνοντας φέτος 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο σύλλογος μας τιμώντας τη μνήμη των προγόνων μας, που βίωσαν στο πετσί τους τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ το οποίο προβάλλεται την Παρασκευή το απόγευμα στις 8:30,στο αίθριο του παλαιού νοσοκομείο Πατρών.
Ένας από τους ήρωες του ντοκιμαντέρ είναι ένας νεαρός Ιρανός ο οποίος προσπαθεί μέσα από το ποδόσφαιρο να ενταχθεί στην κοινωνία και να ξαναχτίσει τη ζωή του όπως έκαναν και αυτοί που ήρθαν το 1922 στα Προσφυγικά της Πάτρας και ίδρυσαν την ομάδα μας!!!
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές για το άψογο αποτέλεσμα!!!».

Το ντοκιμαντέρ ονομάζεται “Εκτοπισμένοι, μικρές πράξεις επιβίωσης” αναφέρεται στο μεταναστευτικό και στην ανεργία στην Πάτρα και είναι σε σκηνοθεσία του Αντώνη Μπάρλου, του Andre Ribagorda και της Charlot Burck.

Μετά το τέλος της προβολής ακολούθησε συζήτηση.

Σύνοψη:
Εκτοπισμένοι – Μικρές Πράξεις Επιβίωσης ( 30′, 2020), σκηνοθεσία: Αντώνης Μπάρλος, Andrés Ribagorda, Charlotte Burck, χώρες: Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί δύο Ιρανούς μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Πάτρα προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε κάποιο φορτηγό για την Ιταλία.

Συμμετοχή στα Φεστιβάλ:

• Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλικαρνασσού (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους)
• Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πρίστινα
• Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου, Εθνογραφικό Μουσείο Καστίλλης και Λεόν

Σημείωμα Σκηνοθέτη:

Το ντοκιμαντέρ παρατήρησης «Εκτοπισμένοι – Μικρές Πράξεις Επιβίωσης» απεικονίζει λιγότερο γνωστές ιστορίες για τη μετανάστευση και τη φτώχεια στην Ελλάδα. Η κάμερα ακολουθεί δύο Ιρανούς και δύο Έλληνες φίλους στο λιμάνι της Πάτρας.

Οι δύο βασικοί χαρακτήρες είναι Ιρανοί μετανάστες που βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες στην Πάτρα και κοιμούνται στο δρόμο. Η Πάτρα προσελκύει μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα σε φορτηγά για να επιβιβαστούν σε πλοία για την Ιταλία. Η ταινία δείχνει τους δύο φίλους να αντιμετωπίζουν καθημερινές απογοητεύσεις και την πλήξη. Από τη μία προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο και απο την άλλη προσπαθούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Η Πάτρα είναι μια πόλη με υψηλά επίπεδα ανεργίας και οικονομικής δυσπραγίας. Το ντοκιμαντέρ δείχνει πώς δύο Έλληνες οικοδόμοι – ένας συνταξιούχος, και ένας μακροχρόνια άνεργος – βρίσκουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες μέσα από τη φιλία και τη σχέση τους με το λιμάνι.

Και οι δύο ομάδες φίλων επιδεικνύουν μέσω «μικρών πράξεων επιβίωσης», τρόπους να μην επιτρέψουν στις περιστάσεις τους να τους καταβάλλουν, βρίσκοντας τρόπους να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν.

Βιογραφικά συντελεστών:

Ο Αντώνης Μπάρλος είναι σκηνοθέτης και μοντέρ με έδρα το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει δημιουργήσει ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για διάφορους οργανισμούς υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Andrés Ribagorda είναι κινηματογραφιστής με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας. Σπουδάζει πολιτικές επιστήμες και δημοσιογραφία. Η Charlotte Burck είναι οικογενειακή θεραπεύτρια και ερευνήτρια με έδρα το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Και οι τρεις εκπαιδεύτηκαν στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More