Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκτροφή βοοειδών μετά… μουσικής

Μια κτηνοτροφική μονάδα στο Μακροχώρι Ημαθίας ξεχωρίζει όχι μόνο για την ιδιαίτερη διατροφή των ζώων, αλλά και για την ευζωία τους, που περιλαμβάνει κλασσικά μουσικά ακούσματα.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Καμπάκη, αναζήτησε τα μυστικά της καλής διατροφής, που εξαρτάται από την ποιότητα των προϊόντων κρέατος που καταναλώνει η οικογένεια.

Ζωοτροφές εμπλουτισμένες με ρίγανη, δυόσμο, κόλιανδρο και βασιλικό, προσφέρει στα ζωντανά του ο ιδιοκτήτης της φάρμας Στέργιος Κουτσιώφτης. Με αυτόν τον τρόπο παράγεται μοσχαρίσιο κρέας πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και εξαιρετικό άρωμα, χωρίς τεχνητά πρόσθετα.

Εκτός από την διατροφή δίνεται βαρύτητα και στην ευζωία των βοοειδών. Με αυτό το σκεπτικό το πρωϊνό των ζώων ξεκινά υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής, που ηρεμούν τα ζώα και καθιστούν το κρέας του πιο μαλακό. Σημειώνεται πως η υπερένταση παράγει τοξίνες και τούμπαλιν.

Η σύνθεση της τροφής έγινε σε συνεργασία με την κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ και το μείγμα διατροφής εγγυάται υψηλή αξία κρέατος, εξηγεί ο κ. Κουτσιώφτης.

Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί και η ευρηματικότητα των ιδιοκτητών είναι που δίνει την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα. Όπως αναφέρει ο κ. Κουτσιώφτης, η μονάδα ξεκίνησε με 480 και έφτασε στα 1150 κεφάλια. «Έρχονται μικρά σε ηλικία 6 μηνών από την Γαλλία και η εκτροφή γίνεται στην μονάδα. Οι προσπάθειες των ιδιοκτητών της φάρμας εστιάζονται τώρα στην εξαγωγή τους ως προϊόντα κρέατος».

Βεβαίως η προσθήκη κόλιαντρου, μπορεί να εμποδίζει την ταχύτερη οξείδωση του κρέατος, ωστόσο αφήνει μια ιδιαίτερη γεύση, η οποία δεν είναι ευχάριστα αποδεκτή από όλους τους καταναλωτές. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα γαλακτοκομικά προϊόντα εταιρείας στην περιοχή της Ηπείρου, που καθιστά τα τυροκομικά της γευστικά απρόσιτα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More