Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚΤ: Αύξησε το επιτόκιό της κατά 0,5% ύστερα από 11 χρόνια – Νέο εργαλείο για τη μείωση των spread

Την αύξηση του επιτοκίου της για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη, με ποσοστό μεγαλύτερo από το αναμενόμενο, ακολουθώντας ανάλογες κινήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιό της κατά 0,5% για τις 19 χώρες της ευρωζώνης, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, πιθανώς κατά άλλη μισή μονάδα. Παράλληλα, δημιουργεί νέο εργαλείο, τον Μηχανισμό Προστασίας Μετάδοσης (της νομισματικής πολιτικής), για τη μείωση των spread και την εξομάλυνση των αγορών ομολόγων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη αύξηση του επιτοκίου της τράπεζας ήταν ομόφωνη καθώς «ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι ανεπιθύμητα υψηλός και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην επιθετική αυτή κίνηση ώστε να αντιμετωπίσει τις οξύτατες πληθωριστικές πιέσεις. Επομένως, μετά την αύξηση αυτή από τις 27 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 0,5%, ενώ αυτό της οριακής χρηματοδότησης στο 0,75%.

Καθώς η τράπεζα εγκαταλείπει μια εποχή αρνητικών επιτοκίων, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι προβλέψεις δεν δείχνουν ύφεση φέτος ή το 2023, αλλά αναγνώρισε την αβεβαιότητα που επικρατεί.

«Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται. Η αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία είναι μια συνεχιζόμενη τροχοπέδη στην ανάπτυξη», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε συνέντευξη Τύπου. Ο υψηλότερος πληθωρισμός, οι περιορισμοί της προσφοράς και η αβεβαιότητα «θολώνουν σημαντικά τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά».

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε τη δημιουργία του Μηχανισμού Προστασίας Μετάδοσης (της νομισματικής πολιτικής) προκειμένου να αποφευχθούν οι ασύμμετρες αυξήσεις των αποδόσεων (και συνεπώς του κόστους δανεισμού) μεταξύ των επιμέρους κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η απόφαση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι σκόπιμο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής από ό,τι είχε σηματοδοτήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τους κινδύνους πληθωρισμού». Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η αύξηση θα ήταν μόνο κατά 0,25%.

Η περαιτέρω ομαλοποίηση (δηλαδή άνοδος) των επιτοκίων θα αποφασιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο. Όπως αναφέρει η απόφαση, η μελλοντική πορεία των επιτοκίων που θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και θα αποσκοπεί στο να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά στον Μηχανισμό Προστασίας της Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (Transmission Protection Instrument / TPI) , όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρόκειται για μια «εργαλειοθήκη» η οποία θα ενεργοποιείται όταν οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων καταδεικνύουν σοβαρούς κινδύνους στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Με άλλα λόγια όταν παρατηρούνται δυσανάλογα μεγάλες αυξήσεις των αποδόσεων σε ορισμένα μόνο κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Η έκταση των αγορών των ομολόγων αυτών που θα πραγματοποιεί η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά θα εξαρτάται από το τη σοβαρότητα των κινδύνων που εγκυμονεί η εκάστοτε κατάσταση. «Το εύρος των αγορών δεν θα περιορίζεται εκ των προτέρω» επισημαίνεται στην απόφαση της ΕΚΤ.

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το νέο εργαλείο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν θα διστάσει», εάν χρειαστεί, να αναπτύξει το νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων με στόχο να περιορίσει το χάσμα στο κόστος δανεισμού μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, εν μέσω ανησυχιών για το ιταλικό χρέος.

Η ΕΚΤ «θα προτιμούσε να μην το χρησιμοποιήσει. Αλλά αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε, δεν θα διστάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγές: AFP, The Associated Press, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More