Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚ: Έκτακτη συζήτηση για την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και έρευνας και διάσωσης στο παράδειγμα της Ιταλίας και Ελλάδος

Την διεξαγωγή συζήτησης με δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και διάσωσης στο παράδειγμα της Ιταλίας και Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψηφοφορία κατά την έναρξη της Ολομέλειας του Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση του θέματος προτάθηκε από την πολιτική ομάδων των Πρασίνων και στην ψηφοφορία που ακολούθησε στο σώμα, εγκρίθηκε με 231 ψήφους υπέρ, 158 κατά και 2 αποχές.

Η πρόταση συζήτησης των Πρασίνων

Όπως τόνισε η εισηγήτρια της πρότασης, ολλανδοί ευρωβουλευτής Τινεκε Στρικ των Πρασίνων, «οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ιταλίας, έχουν ποινικοποιήσει ολοένα και περισσότερο την παροχή υποστήριξης σε ανθρώπους που έχουν απεγνωσμένη ανάγκη για βοήθεια και εκείνοι που εκτελούν σωτήριο έργο παροχής βοήθειας στην ξηρά και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι έγκλημα, είναι διεθνής υποχρέωση αυτή η εγκληματική απομόνωση είναι μια επικίνδυνη τάση στην Ευρώπη που τροφοδοτείται από την έλλειψη κατάλληλης απάντησης από την ευρωπαϊκή επιτροπή και το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Η ποινικοποίηση δεν είναι απλά παράνομη, αλλά αποτρέπει τους ανθρώπους επίσης από το να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια».

Η αντιπρόταση του ΕΛΚ

Στην πρόταση των Πρασίνων αντέδρασε ο ολλανδός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και πρόεδρος της επιτροπής Pega Γερεον Λεναερς, σημειώνοντας αφού «αναφέρθηκαν η Ελλάδα και η Ιταλία θα έπρεπε να δούμε ότι στις δικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα οι κατηγορούμενοι έχουν αθωωθεί, τα δικαστήρια έχουν ολοκληρώσει, οπότε αν οι Πράσινοι θέλουν να συγχαρούν την Ελλάδα για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη μπορούν να το κάνουν σε ένα δελτίο τύπου αλλά όχι μέσω της συζήτησης Θα μπορούσαμε ακόμη και να κάνουμε ένα δελτίο τύπου μαζί αν θέλετε… Το ΕΛΚ είναι πάντα έτοιμο να συζητήσει για τη μετανάστευση γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κάνει. 330.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων το 2022 πάνω από 136% αύξηση στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Πάνω από 100.000 αιτήσεις ασύλου το μήνα, οι υψηλότεροι αριθμοί από το 2016, δυστυχώς δεν είναι στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης. Δεν μπορούμε ποτέ να συζητάμε μόνο για τις ΜΚΟ και τις ανθρωπιστικές πτυχές και να αγνοούμε όλες τις υπόλοιπες προσεγγίσεις στη μετανάστευση». Ο Γέρεον Λέανερς πρότεινε η συζήτηση να αναβληθεί για την σύνοδο του Φεβρουαρίου, αφού θα πραγματοποιηθεί και η ευρωπαϊκή σύνοδος για την μετανάστευση, πρόταση όμως που έγινε δεκτή από το σώμα.

ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More