Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΚ για ευρωπαϊκή διεύρυνση: Σημαντικά πολιτικά βήματα από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και την Σερβία

Την αξιολόγησή του για την πολιτική κατάσταση στα υπό διαδικασία ένταξης κράτη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Κόσοβο και τη Σερβία ολοκλήρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιβεβαίωσαν εκ νέου την στήριξή τους στον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, κατήγγειλαν ωστόσο απερίφραστα κάθε ρητορική μίσους και ανατρεπτική δράση, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης κρατικών θεσμών, ιδίως από την ηγεσία της οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Κάλεσαν δε όλους τους πολιτικούς παράγοντες να επιστρέψουν άνευ όρων σε αυτούς τους κρατικούς θεσμούς και να προωθήσουν τις εργασίες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και ιδίως το κράτος δικαίου.

Η αξιολόγηση, που εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 81 κατά και 75 αποχές, τονίζει τη σημασία της διεξαγωγής εκλογών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 2022, όπως έχει προγραμματιστεί, καθώς και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων. Η έκθεση καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα να τηρήσουν και να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουνίου 2022 και χαιρετίζει την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να ολοκληρώσουν την εκλογική και συνταγματική μεταρρύθμιση.

Υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, κάλεσε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά τις Ρωσίας με τις οποίες έχει ευθυγραμμιστεί, και προειδοποίησε για το συνεχιζόμενο ρωσικό συμφέρον στην αποσταθεροποίηση της χώρας.

Κόσοβο: Επείγουσα έγκριση ενός ενωσιακού καθεστώτος απαλλαγής βίζα 

Για το Κόσοβο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαίνεσε την αυξημένη πολιτική σταθερότητα και την ισχυρή προσήλωση της χώρας στην ευρωπαϊκή της πορεία και επανέλαβε την έκκλησή του προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν επειγόντως στην έγκριση ενός καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζα για τους πολίτες του Κοσόβου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ. Τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις θα υπονόμευαν την αξιοπιστία και τη φήμη της ΕΕ ως αξιόπιστου εταίρου.

Η έκθεση, που εγκρίθηκε με 469 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 72 αποχές, επιβεβαίωσε εκ νέου την κατηγορηματική παραίνεση του Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας υπό την αιγίδα της ΕΕ και επανέλαβε τη σημασία που θα είχε η επίτευξη μιας συνολικής, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας εξομάλυνσης, η οποία θα ήταν ζωτικής σημασίας για την πρόοδο της Σερβίας και του Κοσόβου στην ατομική ευρωπαϊκή τους πορεία και η οποία θα συνέβαλε στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

Σερβία: Επαναφορά της χώρας σε τροχιά ένταξης 

Όσον αφορά την Σερβία η Ολομέλεια του ΕΚ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγικό στόχο της Σερβίας, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της για την έλλειψη προόδου και την οπισθοδρόμηση σε ζητήματα που έχουν θεμελιώδη σημασία για την διαδικασία διεύρυνσης. Απαιτείται ωστόσο πρόοδος όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, την ενίσχυση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

Η έκθεση, που εγκρίθηκε με 523 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 34 αποχές, εκφράζει τη βαθιά λύπη του ΕΚ για τη μη ευθυγράμμιση της Σερβίας με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και καλεί τις νεοεκλεγείσες αρχές να ευθυγραμμιστούν επειγόντως με τις αποφάσεις της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο εξέφρασε ανησυχία για τη διάδοση της παραπληροφόρησης στη χώρα και κάλεσαν τις σερβικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταπολεμήσουν τη ρωσική προπαγάνδα και άλλες υβριδικές απειλές στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More