Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενισχυμένη εποπτεία: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το τέλος της αυστηρής επιτήρησης

Μία νέα εποχή διαγράφεται για την ελληνική οικονομία, μετά από 12 χρόνια αυστηρής επιτήρησης από τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική ημέρα, για μία μακρά περίοδο που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. “Τώρα ξεπροβάλλει ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένας βασικός εθνικός στόχος επετεύχθη. Η χώρα μας, μετά από 12 χρόνια επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί την εξαίρεση στην Ευρωζώνη“, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Με αναρτήσεις τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαιρετίζουν την έξοδο της Ελλάδος απο το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, λίγη ώρα μετά το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τι φέρνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Είναι μια έξοδος που έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια. Ήταν προγραμματισμένο να βγούμε τον Αύγουστο του 2022 αλλά έπρεπε η χώρα μας να περάσει από 14 μεταμνημονιακές αξιολογήσεις με θετικό πρόσημο. Η Ελλάδα τα κατάφερε και έτσι περνά τώρα σε καθεστώς απλής παρακολούθησης, που θα διαρκέσει ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, προκειμένου να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχουν ληφθεί από τους ευρωπαίους εταίρους.

Μεταξύ των θετικών στοιχείων είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων της κυβέρνησης να ασκήσει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα:

• Κλείνει, σε συνδυασμό με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα επώδυνο κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Ενισχύει τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Αποδεικνύει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία αφού, παρά τις πρωτόγνωρες εξωγενείς δυσκολίες, η χώρα κατακτά τους στόχους που θέτει.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More