Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξαγωγές σιτηρών: Ικανοποιημένη η Τουρκία από την τετραμερή στην Κωνσταντινούπολη

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Άγκυρα από την χθεσινή τετραμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με την δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου μεταφοράς σιτηρών από τα αποκλεισμένα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μέσω των στενών του Βοσπόρου. Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε δηλώσεις σε τούρκους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που διήρκεσε 1.5 ώρα. “Η συνάντηση έγινε σε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα και οι πλευρές κατέθεσαν τις απόψεις τους καθώς και όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση. Εμείς θεωρούμε τη συνάντηση αυτή ως ένα σημαντικό βήμα. Σε αυτή τη συνάντηση τέθηκαν ορισμένες αρχές σχετικά με το έργο που πρέπει να γίνει” τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των άλλων, αποφασίσαμε τη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη όπου οι εκπρόσωποι όλων των πλευρών θα είναι παρόντες, θα υπάρχουν κοινοί έλεγχοι στα σημεία αναχώρησης και άφιξης από τα λιμάνια και θα υπάρχει διασφάλιση της ασφάλειας των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά και άλλα τρόφιμα” πρόσθεσε ο Ακάρ.

Πέρα από αυτά, η συμφωνία επί των αρχών έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, βλέπουμε εδώ ότι όλες οι πλευρές είναι πρόθυμες να επιλύσουν το πρόβλημα και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα με τη βοήθεια του ΟΗΕ. Υπ’ αυτή την έννοια συμφωνήσαμε με την ουκρανική και τη ρωσική αντιπροσωπεία να συναντηθούμε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη και υπήρξε απόλυτη συναίνεση σε αυτό. Στη συνάντηση αυτή που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει επανεξέταση όλων των λεπτομερειών και αυτό το έργο θα υπογραφεί από εμάς” κατέληξε.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More