Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστρέφουν από την Τουρκία ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ – Συγκινητικός αποχαιρετισμός από τον Μ. Τσαβούσογλου

Οι Έλληνες διασώστες ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στην Τουρκία. Ανέσυραν πέντε εγκλωβισμένους ζωντανούς και δυστυχώς και νεκρούς από τα συντρίμμια της Αντιόχειας . Συνολικά, επιχείρησαν 36 διασώστες και όπως μετέδωσε αργά το μεσημέρι, η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ελβίρα Κρίθαρη οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο λεγόμενο “5ο στάδιο”, σταδικά, δηλαδή, βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Οι Έλληνες διασώστες συνέχισαν όλη τη νύχτα την έρευνα στην Αντιόχεια. Λίγες ώρες προτού ολοκληρωθεί το έργο τους, εκλήθησαν σε ακόμα μία επιχείρηση, σε πολυκατοικία στο Χατάι, για τον εντοπισμό 24χρονης αθλήτριας, δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, Κώστα Καντούρη, που παρακολούθησε την προσποπάθεια λεπτό προς λεπτό, η πληροφορία που είχε έρθει νωρίτερα στο Συντονιστικό Ευρωπαϊκό Κέντρο ήταν ότι η συγκεκριμένη κοπέλα είχε στείλει sms από κινητό στο οποίο έγραφε «Είμαι ζωντανή και είμαι ανάμεσα στις σκάλες». Η εγκυρότητα αυτού του μηνύματος δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί, ωστόσο υπήρξε υπεράνθρωπη κινητοποίηση. Ολονύκτια ήταν η έρευνα των δύο ελληνικών ομάδων της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ καθώς ο ίδιος ο αδερφός της 24χρονης φέρεται να παρακάλεσε να αναλάβουν οι διασώστες μας επικεφαλής, ενώ συμμετείχαν συνεργεία της Τουρκίας και της Βραζιλίας μεταξύ άλλων.

Οι Τούρκοι διασώστες που ξεκίνησαν την προσπάθεια υποστήριξαν ότι άκουσαν στα γεώφωνα κάποια αντίδραση που τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν τις έρευνες. Παρόμοιο θόρυβο άκουσαν και ισχνότερο και οι Έλληνες διασώστες για αυτό και έμειναν ως τις 7 η ώρα το πρωί της Κυριακής (12/20 να αναζητούν ίχνη ζωής για την 24χρονη.

Μάλιστα έφτασαν σε σημείο να κάνουν τομή σε όλη την οικοδομή που κατέρρευσε και στους έξι ορόφους προκειμένου να βρουν ίχνη της με τη βοήθεια του σκύλου αλλά και μηχανημάτων.

Παρουσία του Νίκου Δένδια , ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαιρέτισε τους άντρες της ΕΜΑΚ και τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειές τους από την πρώτη στιγμή και επτά ημέρες μετά το χτύπημα του σεισμού.

ΕΡΤ -Αποστολή /Αντιόχεια: Κώστας Καντούρης, Ελβίρα Κρίθαρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More