Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζάκυνθος – «Γκιόστρα»: Αναβιώνει το εντυπωσιακό μεσαιωνικό δρώμενο ιππικών αγώνων και δεξιοτεχνίας – Δείτε video

Αναβιώνει και πάλι από χθες, μετά από 2 χρόνια αποχής, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Γκιόστρα της Ζακύνθου, μια μεγάλη, μοναδική στην Ελλάδα Πανευρωπαϊκή γιορτή μεσαιωνικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γκιόστρα είναι ένα εντυπωσιακό δρώμενο έφιππων αγώνων δεξιοτεχνίας αλόγων και αναβατών όπου, μεταξύ άλλων, ο ιππότης πρέπει να αποσπάσει με το κοντάρι του, έναν κρίκο ο οποίος είναι κρεμασμένος σε μια ξύλινη κατασκευή.

 

Ιστορικά ξεκίνησε γύρω στο 1500 από την Ιταλία. Εν συνεχεία μεταφέρθηκε στα Ιόνια Νησιά, όπου οι αριστοκράτες της εποχής επεδείκνυαν τις ικανότητές τους, ενώ μετείχαν και λαϊκοί σε υποστηρικτικούς ρόλους. Μάλιστα, ήταν η μόνη μέρα, που επιτρεπόταν στις γυναίκες να εμφανίζονται στα παράθυρα των σπιτιών τους.

 

Το τριήμερο των εκδηλώσεων ξεκίνησε χθες, με την παρέλαση των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν, φορώντας τις μεσαιωνικές, αλλά και παραδοσιακές τους στολές, ενώ υπήρξαν και χαρακτηριστικές σκηνές της Ζακυνθινής ιστορίας και κουλτούρας. Ακολούθησε έπαρση σημαιών στο Δημαρχείο Ζακύνθου, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων όλων των κρατών που μετέχουν.

Στην πλατεία Σολωμού, πάνω σε μία μεγάλη εξέδρα, τα μέλη των αντιπροσωπειών παρουσίασαν από ένα σύντομο δρώμενο, όπως μεσαιωνικούς χορούς, μουσικές, ακροβατικές και δεξιοτεχνικές επιδείξεις. Όλα αυτά μπροστά σε ένα τεράστιο τραπέζι, που είχε στηθεί για να παρατεθεί ένα μεσαιωνικό δείπνο για όλους τους επισήμους.

Στην φετινή Γκιόστρα θα λάβουν μέρος αντιπροσωπείες από την Ιταλία η ομάδα Giostra Cavalleresca di Sulmona, από το Σαν Μαρίνο η ομάδα La Corte di Olnano e la Compagnia dell‘Istrice και ο Δήμαρχος του Σαν Μαρίνο ως επίσημος καλεσμένος, η ομάδα Krumlovští pištci από την Τσεχία, καθώς και από την Κροατία η ομάδα Viteško Alkarsko Društvo Sinj. Από τα Ιόνια Νησιά θα παρευρεθούν ομάδες, όπως το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, το Λύκειο Ελληνίδων Κεφαλονιάς (παράρτημα Αργοστολίου), ο χορευτικός Σύλλογος Ιθάκης «Χαρίλαος Τσιγώνιας», ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς – Τερψιθέας.

Από την Ζάκυνθο συμμετέχουν, η ομάδα « Συκολιθιά» Αμπελοκήπων, ο σύλλογος Σκουλικάδου «Ερωτόκριτος» η Ολυμπιάδα Ζακύνθου, η Σχολή Χορού «Παλμός» Ανδριανής Μαρούλη, και η Σχολή Χορού Σόνιας Μηχανού.

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η παρέλαση των ομάδων της παιδικής Γκιόστρας. Η πομπή θα διασχίσει την Αλεξάνδρου Ρώμα και θα καταλήξει στη πλατεία Σολωμού, όπου θα διεξαχθεί το αγώνισμα των ιπποτών. Εκεί οι μικροί ιππότες θα προσπαθήσουν να περάσουν και να αποσπάσουν με το κοντάρι τους έναν κρίκο που κρέμεται από μία «κρεμάλα». Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί.

Την Κυριακή, θα γίνει η μεγάλη παρέλαση των ομάδων και στις 8 στη πλατεία Σολωμού θα διεξαχθεί το αγώνισμα της Γκιόστρας και οι επιδείξεις δεξιοτεχνίας με άλογα. Θα ακολουθήσουν δρώμενα από τις συμμετέχουσες ομάδες και η λήξη των τριήμερων, μοναδικού μεσαιωνικού χρώματος, εκδηλώσεων.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Παπαδημητρίου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More