Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηνωμένο Βασίλειο: Noμοσχέδιο για την τροποποίηση του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας θα εισαχθεί σήμερα Δευτέρα 13/6 στην Βουλή των κοινοτήτων, παρά τους ισχυρισμούς ότι η κίνηση αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί από την υπουργό εξωτερικών Λιζ Τρας θα επιτρέψει στους υπουργούς να παρακάμψουν μέρη του πρωτοκόλλου, το οποίο συμφωνήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας μετά το Brexit.

Οι Ευρωπαίοι δικαστές δεν θα μπορούν να έχουν τον τελευταίο λόγο για τις διαφορές στη Βόρεια Ιρλανδία, βάσει ενός νέου νόμου για το Brexit που θα πυροδοτήσει μια νέα εξέγερση των Τόρις κατά του Μπόρις Τζόνσον και την τελική απόφαση για διαφορές θα έχουν τα βρετανικά δικαστήρια.

Ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις επέμεινε χθες Κυριακή 12/6 ότι η νομοθεσία δεν θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο  αλλά δεν δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει τις νομικές συμβουλές που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο  επισημαίνοντας  ότι η νέα νομοθεσία θα είναι «νόμιμη» και «σωστή».

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητήθηκε τόσο από το Εργατικό Κόμμα όσο και από την πρόεδρο του Σιν Φέιν, Mαίρι Λου Μακ Ντόναλντ.

Το DUP εμπόδισε το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης κατανομής της εξουσίας στο Stormont μετά τις εκλογές της Συνέλευσης του περασμένου μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρωτόκολλο.

Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι ένα τέτοιο βήμα θα αντιπροσώπευε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από την ένωση.

Ερωτηθείς εάν η νέα νομοθεσία θα παραβιάζει το νόμο, ο κ. Λιουις δήλωσε στο ITV News: «Θα το παραδώσουμε αυτό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και θα θέσουμε σε απόλυτη προτεραιότητα τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του Μπέλφαστ και προφανώς θα επικεντρωθούμε στην αποκατάσταση του θεσμού του Stormont».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More