Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ – Ρωσία: Κίνδυνος θερμού επεισοδίου μετά την αναχαίτιση του drone – «Δεν το χτυπήσαμε», επιμένει η Μόσχα

Οι επικίνδυνες… συναντήσεις στους αιθέρες πάνω από τον Εύξεινο Πόντο, απειλούν θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που φανερώνει πως οι δύο χώρες διανύουν τη χειρότερη περίοδο στις σχέσεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του αμερικανικού στρατού έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τη σύγκρουση ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης και ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, η οποία διαδραματίστηκε την Τρίτη, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Αναγκαστήκαμε να ρίξουμε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας στη Μαύρη Θάλασσα, αφού αναχαιτίστηκε από δύο ρωσικά μαχητικά», υποστηρίζουν οι Αμερικανοί με αποδεικτικό στοιχείο όσα κατέγραψε η κάμερα του drone.

Από τα πλάνα της κάμερας του drone, φαίνεται ένα Ρωσικό Σουχόι να πλησιάζει και να αδειάζει καύσιμα, εμποδίζοντάς του την ορατότητα, η εικόνα χάνεται και λίγο μετά, η προπέλα του εμφανίζεται λυγισμένη, ένδειξη ότι υπήρξε επαφή με ένα Σουχόι.

Η Μόσχα επιμένει ότι το ρωσικό μαχητικό δεν χτύπησε το drone, αλλά το απέφυγε.

Επικοινωνία των δύο πλευρών

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως: «Ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου μίλησαν με τους ομολόγους τους. Υπήρξαν επίσης και διπλωματικές επαφές».  

Η κατάληξη της αναγνωριστικής πτήσης κατέληξε στο βυθό της θάλασσας, με τους αμερικανούς να λένε ότι διέγραψαν το ευαίσθητο λογισμικό του.

Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το αμερικανικό drone παραβίασε τη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού που κήρυξε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι Πολωνικές αρχές δηλώνουν ότι εξάρθρωσαν δίκτυο Ρώσων κατασκόπων που φέρεται να σχεδίαζαν δολιοφθορά στον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας, και προπαγάνδα εναντίον του ΝΑΤΟ, με την Πολωνία να γίνεται η πρώτη ΝΑΤΟϊκή χώρα που ανακοίνωσε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Γιατί δημοσιεύτηκε το βίντεο

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μάλιστα ότι έδωσε στην δημοσιότητα το σχετικό βίντεο για να δει ο πλανήτης ολόκληρος την άκρως επιθετική, προκλητική και επικίνδυνη συμπεριφορά της Ρωσίας σε διεθνή εναέριο χώρο. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κιρμπι προσθέτοντας πως δεν έχουν καταλήξει αν η πρόσκρουση έγινε σκοπίμως ή ήταν αποτέλεσμα λάθους και ανικανότητας του ρώσου πιλότου.

JUST IN – U.S. releases a video showing the collision of the Russian fighter jet with the MQ-9 Reaper drone over the Black Sea.pic.twitter.com/MHuGIUkxyL

— Disclose.tv (@disclosetv) March 16, 2023

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More