Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Ο “οδικός χάρτης” των καρναβαλικών εκδηλώσεων και τα Αποκριγιώματα στο Ρούβα

Με αστείρευτο κέφι και με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Κρήτη. Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν την πόλη αυτές τις ημέρες.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρεθύμνου Θωμάς Κρεβετζάκης, φέτος θα παρελάσουν 15.000 καρναβαλιστές στις παρελάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις 85.000 επισκέπτες.

 Ωστόσο, σε πολλές ακόμα περιοχές του νησιού το τριήμερο που ακολουθεί συνοδεύεται από παρελάσεις καρναβαλιστών, διάφορα δρώμενα και ξεφάντωμα.

Μια δυνατή πρόγευση για τα όσα θα ακολουθήσουν έδωσαν την περασμένη Κυριακή οι αποκριάτικες παρελάσεις στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

Στην ανατολική Κρήτη, την «σκυτάλη» παίρνουν αύριο Σάββατο τα καρναβάλια στις Γούβες και στην Ανώπολη, ενώ την Κυριακή πληθώρα καρναβαλικών εκδηλώσεων περιμένει τον κόσμο που θα θελήσει να αφήσει πίσω του τα προβλήματα της καθημερινότητας και να διασκεδάσει.

Παρελάσεις καρναβαλιστών θα γίνουν στα Μάλια, στο Τυμπάκι, στην Πόμπια, αλλά και στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι. Στη «λαβωμένη» από το σεισμό κωμόπολη θα γίνει μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων με θέμα «Ο γύρος του κόσμου μονημερίς», δίνοντας τη χαρά που τόσο ανάγκη έχει ο Δήμος και οι πολίτες του.

Στο νομό Λασιθίου οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται από σήμεραστη Σητεία, με την  Λευκή Αποκριάτικη Νύχτα. Το βράδυ του Σαββάτου (25/2) το κέφι μεταφέρεται στον Άγιο Νικόλαο με το νυχτερινό θαλασσινό καρναβάλι. Η διασκέδαση συνεχίζεται την Κυριακή με τις καρναβαλικές παρελάσεις Στον Άγιο Νικόλαο, τη Σητεία, την Ιεράπετρα και το Παλαίκαστρο.

Διονυσιακά Αποκριγιώματα στη Γέργερη

Τα Κούλουμα γιορτάζονται από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη, με τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, το πέταγμα του χαρταετού και διάφορα δρώμενα. Τόπος αναφοράς για την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο, παραμένει η Γέργερη, όπου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αποκριγιώματα στο Ρούβα», που διοργανώνει ο τοπικός Σύλλογος Βαρελοφρόνων, αναβιώνουν κάθε χρόνο πανάρχαια δρώμενα. Πρόκειται, όπως είπε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Γόρτυνας Στέλιος Σηφάκης, για δρώμενα με Διονυσιακές καταβολές, που οι κάτοικοι του Ορεινού Ρούβα κατάφεραν να διατηρήσουν ως τις μέρες μας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι Αρκουδιάριδες, με τις ζωόμορφες μεταμφιέσεις, τα μεγάλα κουδούνια, τους εκκωφαντικούς θορύβους, τα μουζώματα και τα αλευρώματα ξορκίζουν το κακό. Δεμένοι μεταξύ τους με σχοινιά χορεύουν ξέφρενα και παρασύρουν με το κέφι τους τους επισκέπτες που κατακλύζουν το χωριό. “Όμοιοι με τους Κορύβαντες, που χορεύουν μόνο σαν έξαλλοι είναι, υπό την υπόκρουση της αρκουδίστικης μουσικής. Και γύρω τους αντιλαλεί του Ψηλορείτη η ηχώ, κι αναριγά ο Ρούβας με τις φυλλωσιές τις μαύρες και τους πηχτούς τους ίσκιους, αναριγούν κι οι βράχοι μέσα στο δάσος. Τελειώνει η δύναμή τους σαν και το παραλήρημά τους τελειώσει“.

Από τα Αποκριγιώματα του Ρούβα δεν λείπουν οι σατιρικές αναπαραστάσεις τελετών και μυστηρίων, όπως ο γάμος και η κηδεία, που σκορπούν άφθονο γέλιο. Ούτε και η καμήλα, ζωομορφική μεταμφίεση δύο νέων, που με διάφορες αυτοσχέδιες κωμικές κινήσεις προσπαθούν να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο. Το έθιμο της καμήλας, προερχόμενο είτε από την αραβική τοτεμική παράδοση, είτε από την παρουσία της παλαιότερα στις μεταφορές εμπορευμάτων, αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα στη Γέργερη, αλλά και σε άλλες περιοχές. Για μία ακόμα χρονιά το παρών στη Γέργερη θα δώσουν ως προσκεκλημένοι οι Αράπηδες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βώλακα Δράμας. Τα δρώμενα θα συνοδεύσουν τα σαρακοστιανά εδέσματα που προσφέρονται δωρεάν στον κόσμο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More